Holanđanke umesto pilula biraju "prirodnu kontracepciju", ali se stvari ponekad zakomplikuju

18.07.2023

22:18

0

Sve manje žena koristi oralne kontraceptivne pilule, već biraju "prirodnu kontracepciju" što dovodi do povećanja broja abortusa

Holanđanke umesto pilula biraju "prirodnu kontracepciju", ali se stvari ponekad zakomplikuju
Copyright Freepik

Holandska javna televizija NOS izveštava da sve manje mladih Holanđanki koristi kontraceptivne pilule. Dok je 2014. godine 38 odsto žena uzrasta od 16 do 49 godina koristilo pilule, taj broj je sada opao na 29 odsto. Većina žena prelazi na intrauterini uložak (IUD), ali značajan broj takođe prelazi na "prirodnu" kontracepciju. One prate svoje plodne periode putem aplikacija kako bi izbegle trudnoću. Međutim, sve više žena iz ove druge grupe se obraća klinikama za abortus.

Iako ne postoje zvanične statistike, Holandsko udruženje lekara za abortus (NGVA) bazira svoja saznanja na signalima koje dobija iz nekoliko abortusnih klinika u zemlji. "Radi se uglavnom o ženama starosti između 18 i 28 godina. Ali takođe primećujemo sve više devojčica. Povećanje se čini da je u vezi sa takozvanom hormonskom fobijom", izjavila je predsednica NGVA, Raïna Brethouwer.

Freepik
 

"Izraz 'prirodna kontracepcija' često se odnosi na oblike kontracepcije gde se ništa ne dodaje u telo, poput pilule ili (hormonske) spirale. Umesto toga, pažljivo se prati prirodni menstrualni ciklus, na primer, merenjem temperature.

"Radi se o devojkama koje još uvek ne žele dete, koriste aplikaciju da bi pratili kada su plodne i ne koriste druge oblike kontracepcije. A onda se ponekad stvari zakomplikuju", rekla je Raïna Brethouwer.

U Holandiji je moguće prekinuti trudnoću do 24. nedelje. Godinama se broj abortusa godišnje kretao oko 30.000.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike