Kinez Marko studirao srpski u Kini, a priča kao da je Srbin: Objasnio zašto je od svih jezika na svetu izabrao baš naš (VIDEO)

20.03.2024

12:25

0

Autor: R.M.

Mladi Kinez radi u Srbiji kao prevodilac a svoja iskustva odlučio da deli na društvenim mrežama

Kinez Marko studirao srpski u Kini, a priča kao da je Srbin: Objasnio zašto je od svih jezika na svetu izabrao baš naš (VIDEO)
Copyright Printscreen/TikTok/markozhangrs

Mladić iz Kine koji se na Tik Toku predstavlja kao Marko bio je student srpskog jezika, a u našoj zemlji radi kao prevodilac.

Na ovoj mreži on je objasnio zašto se odlučio baš za srpski.

- Zbog dobrog odnosa između Kine i Srbije, ljubavi prema učenju stranih jezika i ljubavi prema sportu, naročito odbojci, izabrao sam srpski jezik kao svoju struku izabrao na fakultetu 2019.  godine - rekao je Marko.

Objasnio je da je diplomirao 2023. na Univerzitetu za međunarodne studije u Šangaju a da se od 3.072 univerziteta u Kini srpski jezik može učiti na sedam.

- Ja sam jedan do prvih studenata našeg fakulteta koji uči srpski. Planirano je da se upiše 14 studenata, ali sam na kraju imao samo devet kolega. Vredi napomenuti da svaki univerzitet svake godine ima najviše 15 studenata srpskog, stoga svake godine diplomira najviše oko 100 studenata srpskog u Kini. Ali, to je bukvalno. Stvarnost je da, na primer, moj univerzitet samo svake četiri godine prima grupu studenata srpskog. Dakle, u Kini zapravo nema mnogo studenata koji sistematski uče srpski jezik na fakultetu - objasnio je ovaj mladić i to na srpskom jeziku.

@markozhangrs Знате ли колико људи учи српски у Кини?🇷🇸🇨🇳 #srpski #serbian #srbija #serbia #kinez #shanghai #china #learnlanguages #mylife #beijing #kina #language ♬ 原聲 - Marko66

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike