Mladić sa Daunovim sindromom dobio stalan posao na Institutu za reumatologiju: Jako sam srećan, zauvek! (FOTO)

19.03.2024

12:23

0

Trajković je kao đak generacije pre četiri godine upisao fakultet sa željom da postane terapeut, a posle uspešno završenog prvog semestra, na Institutu za reumatologiju započeo je pripravničku obuku

Mladić sa Daunovim sindromom dobio stalan posao na Institutu za reumatologiju: Jako sam srećan, zauvek! (FOTO)
Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

Mladić Vuk Trajković, koji živi sa Daunovim sindromom dobio je danas ugovor o zaposlenju na neodređeno na Institutu za reumatologiju, a ugovor su mu uručili ministarka zdravlja Danica Grujičić i direktor te zdravstvene ustanove dr Predrag Ostojić.

Trajković (24) je kao đak generacije pre četiri godine upisao fakultet sa željom da postane terapeut, a posle uspešno završenog prvog semestra, na Institutu za reumatologiju započeo je pripravničku obuku.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić poručila je prilikom dodele ugovora o zaposlenju Vuku, da je ponosna jer je deo istorijskog događaja.

"Prvi put se u zdravstvenom sistemu zapošljava osoba sa Daunovim sindromom. Momak koji je već radio na Institutu za reumatologiju i danas potpisujemo ugovor o zaposlenju na neodređeno. Način na koji je radio oduševio je sve, i lekare i sestre, ali najvažnije pacijente. Sve pohvale je dobio i za ljubaznost i za ophođenje i evo ako je inkluzija zaživela u Srbiji - pa samo da je za njega već je ispunila svoju ulogu", istakla je Grujičić. 

Napominje da se mnogi roditelji i plaše da svoju decu aktiviraju, da ih pošalju u određene škole da se osamostale i da mogu samostalno da žive i pomažu drugima.

Tanjug/Vladimir Šporčić
 

"Evo upravo je Vuk jedna takva osoba i posebno mi je zadovoljstvo što će danas potpisati sa direktorom Instituta koji je sve vreme imao uvid u njegov rad. Zaista istorijski trenutak, ja se samo nadam da će ovakvih mladih ljudi kao što je Vuk biti sve više u narednom periodu", poručila je Grujičić. 

Direktor Insituta za reumatologiju Predrag Ostojić istakao je da je ta ustanova omogućila Vuku Trajkoviću, fizioterapeutskom tehničaru stručno osposobljavanje u toj ustanovi, odnosno, odrađivanje staža.

Tanjug/Vladimir Šporčić
 

"Krajem prošle godine završio je državni ispit i na taj način dobio licencu da radi kao fizioterapeut i upisao se u Komoru medicinskih sestara i tehničara. Potom, zajedno sa porodicom, Vuk je podneo zahtev za stalno zaposlenje, a imajući u vidu da je omiljen kako kod zaposlenih, tako i kod pacijenata, mi smo tu molbu prosledili Ministarstvu zdravlja sa našom molbom da u skladu sa zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanja osoba sa invaliditetom on bude zaposlen kod nas", kazao je Ostojić. 

Vuk Trajković poslao je poruku svima da veruju u sebe i zahvalio se svim kolegama i studentima koji su bili uz njega.

"Svima želim da budu samostalni i da tako nastave i znam danas da svako može ovo da doživi. Jako sam srećan, zauvek. Za drugu decu isto tako želim da dobiju rešenje kao i ja", poručio je mladić Vuk Trajković.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike