Ministar Jovanović: Podaci građana u kragujevačkom Data centru čuvaju se po najvišim bezbednosnim standardima

11.03.2024

17:56

0

Autor: R.M.

Državni Data centar u Kragujevcu dobio je nedavno međunarodni sertifikat za najviši nivo pouzdanosti, bezbednosti i efikasnosti čuvanja podataka i opreme

Ministar Jovanović: Podaci građana u kragujevačkom Data centru čuvaju se po najvišim bezbednosnim standardima
Copyright TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović rekao je danas da se podaci građana Srbije čuvaju po najvišim standardima u Državnom data centru u Kragujevcu.

"Podaci naših građana čuvaju se po najvišim standardima u Državnom data centru u Kragujevcu. Podsećamo - DDC je nosilac sertifikata prema standardima EN 50600 za ispunjavanje najvišeg nivoa pouzdanosti, sigurnosti i efikasnosti čuvanja opreme i podataka- sertifikat za klasu 4", napisao je Jovanović na svom intagram nalogu.

Kako je objasnio Jovanović, u pitanju je evropski standard koji se odnosi na projektovanje, izgradnju i upravljanje data centrima i sličnim digitalnim infrastrukturama.

Inače, državni Data centar u Kragujevcu dobio je nedavno međunarodni sertifikat za najviši nivo pouzdanosti, bezbednosti i efikasnosti čuvanja podataka i opreme.

Prema rečima dirketora "Data Cloud tehnology" Danila Savića sertifikat se odnosi na projektovanje, izgradnju i upravljanje Data centrom i uručen je od strane nemačke kompanije "TUV Rheinland“, koja je ujedno i najveće nezavisno sertifikaciono telo.

"Kada smo počeli sa idejom o osnivanju državnog Data centra u Kragujevcu zapravo smo želeli ovo što se desilo pre nekoliko dana - maštali, i veoma marljivo radili", rekao je Savić za Tanjug.

Istakao je da su veoma ponosni jer jer su dobili sertifikat za upravljanje, pošto to pokazuje da su njihovi mladi ljudi sposobni da upravljaju Data centrom po najvišoj svetskoj klasi.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike