Srbija zemlja sa najmodernijom bankom podataka: Premijerka Brnabić otvorila Državni data centar

19.01.2021

12:43 >> 22:34

0

Reč je o jednoj od kapitalnih investicija u tom gradu, čija je vrednost 30 miliona evra

Srbija zemlja sa najmodernijom bankom podataka: Premijerka Brnabić otvorila Državni data centar
Copyright TANJUG /VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

U Kragujevcu je danas otvoren Državni data centar, čiju je izgradnju Vlada Srbije utvrdila kao projekat od značaja za Srbiju.

Reč je o jednoj od kapitalnih investicija u tom gradu, čija je vrednost 30 miliona evra.

Ovaj projekat doprineće unapređenju rada javne uprave, što će ubrzati procedure i pojednostaviti svakodnevni život građana i poslovanje privrede.

Data centar, ukupne površine 14.000 kvadratnih metara, izgrađen je za nešto manje od godinu i po dana, a u njemu će biti smeštena i prva državna platforma za veštačku inteligenciju, koja će biti na raspolaganju državi, lokalnoj samoupravi, ali i univerzitetima, naučno-tehnološkim parkovima i startap kompanijama.

Ugovori o komercijalnom korišćenju Data centra potpisani su sa više domaćih i inostranih kompanija, među kojima su i „Huavej“ i „IBM“.

Otvaranju Data centra prisustvovali su premijerka Ana Brnabić, ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Marija Obradović, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, ministar bez portfelja Nenad Popović, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

pročitajte još

Premijerka je simbolično otvorila Data centar, položivši na postament kapsulu u kojoj su poruke kragujevačkih mališana, ispisanih prilikom postavljanja kamenta temeljca 2019. godine, a sve je sa video bima ispratila i – robot Daca.

-Danas je poseban dan, koji predstavlja prekretnicu u daljem razvoju Kragujevca i Srbije. Pokazuje da konačno postajemo ozbiljna zemlja sa ozbiljnim institucijama, koja štiti građane i njihove podatke, ali i drugim zemaljama pokazuje da možemo da štitimo i njihove podatke, rekla je Ana Brnabić.

Ona je podsetila da je Švajcarska poznata po bankarskom sistemu i obogatila se na tome što je u svakom trenutku mogla da garantuje čuvanje novca pojedincima i kompanijama.

Brnabić je ukazala da su danas podaci vredniji od novca, jer oni novac stvaraju.

-Novac možete da izgubite. Ali, ako imate podatke, možete sa njima da stvorite novac. Srbija ovime postaje zemlje sa najmodernijom bankom podataka, za svoju državu, građane, komapnije, gde će svi podaci biti pokranjeni, rekla je premijerka.

Ona je navela i da će se u Data centru u Kragujevcu čuvati podaci i najvećih svetkih kompanija.

-Zamislite kakav je kredibilitet takve zemlje, podvukla je premijerka i konstatovala da se to čuvanje podataka, svakako, naplaćuje.

Brnabić je istakla da je za nju današnji dan samo početak jednog novog poglavlja u kome Srbija naplaćuje čuvanje podataka najvećim svetskim korporacijama, a možda i drugim državama.

-To je prava Srbija, sa svojim znanjem i talentima, koja je pokazala da može da ostvari i najkompleksnije projekte, rekla je ona.

Dodala je i da Data centar stavlja Kragujevac na mapu ovog dela Evrope, jer slična institucija ne postoji ne samo u regionu, već i u širem delu centralne i jugoistočne Evrope.

-Verujemo u ovo. Znamo da će uspeti i da ćemo uskoro početi da planiramo i proširenje, rekla je Brnabić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike