Jovanović: Data centar u Kragujevcu postaje primarni centar u Srbiji

10.05.2021

15:40

0

Oba objekta u Kragujevcu imaju površinu od oko 14.000 kvadratnih metara, a kapacitet je pet puta veći od data centra u Beogradu

Jovanović: Data centar u Kragujevcu postaje primarni centar u Srbiji
Tanjug/Strahinja Aćimović

Državni data centar u Kragujevcu ima perspektivu da postane primarni centar u Srbiji namenjen razvoju elektronske uprave, ali i veštačke inteligencije za šta je u toku postupak nabavke superbrzog računara, prvog takvog u regionu, poručio je danas direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović.

On je rekao da bi to trebalo da se realizuje u trećem kvartalu, kada bi se kapaciteti ustupili našim univerzitetima, startapima, naučno-tehnološkim parkovima…radi razvijanja dodatnih softvera.

Dve zgrade u Kragujevcu

– Očekujemo da ta nabavka uspe i da onda montiramo prvi superbrzi kompjuter u regionu – rekao je Jovanović na skupštinskom Odboru za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo na temu “Državni data centar: informaciona bezbednost i zaštita podataka”.

Jovanović je podsetio da je dogovoreno da se grade dva objekta, postojeći koji ima adiministrativni i deo za smeštaj opreme namenjen državnoj upravi i lokalnoj samoupravi, dok je druga zgrada za specijalne službe, MUP, VS i BIA.

U planu je da se drugi objekat završi do februara sledeće godine, naveo je Jovanović i istakao da je cilj unapređenje elektronskog poslovanja i bezbedno čuvanje podataka i opreme. On je naveo da oba objekta imaju površinu od oko 14.000 kvadratnih metara, te da je kapacitet pet puta veći od data centra u Beogradu.

– Namera je pružanje usluga i državnim organima, državnoj upravi, lokalnoj samoupravi, ali i komercijalnim korisnicima. Ispunjava se najviši standard pouzdanosti, od 99.995 procenata – rekao je Jovanović.

Najviši standardi

Dodao je da su svi sistemi data centra u Kragujevcu duplirani i da su obezbeđeni najviši tehnički i bezbednosni standardi.

Pročitajte još

Jovanović kaže da je u ovom trenutku u kragujevačkom data centru zaposleno 15 mladih stručnjaka iz tog grada, a da je u planu da se taj broj poveća na 50 stručnjaka iz cele Srbije. Navodi da se pregovara sa Pokrajinskom vladom da svoju opremu stavi na raspolaganje data centru, što će se, ukazuje, realizovati u narednim mesecima.

Jovanović je ukazao da je u planu da se u narednoj godini implementira projekat “Pametni gradovi”, gde bi se osim Beograda i u Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu radio takav sistem, odnosno razvoj pametnog parkiranja, signalizacije…

– Plan je da centar tih gradova bude Kragujevac – istakao je.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug