Stepin duh i dalje je prisutan: Ovo je kuća u kojoj je prve korake načinio slavni srpski vojvoda, a za nju se malo zna (FOTO)

26.04.2022

07:15

0

"Prve dečačke dane proživeo je upravo ovde. Majka je išla u njivu, strina ga je pazila, a on se sa braćom i sestrama igrao"

Stepin duh i dalje je prisutan: Ovo je kuća u kojoj je prve korake načinio slavni srpski vojvoda, a za nju se malo zna (FOTO)
kumodraž vojvoda stepa kuca 2104 2022 foto jovana beloica (7) - Copyright 24sedam/Jovana Beloica

Na oko 12 kilometara od centra Beograda, smeštena u netaknutoj prirodi voždovačkog naselja Kumodraž, više od 150 godina "zubu vremena" odoleva kuća u kojoj se rodio ni manje ni više nego jedan od naših najznačajnijih vojvoda - Stepa Stepanović.

Na kapiji rodne kuće vojvode reportere 24sedam dočekao je domaćin zdanja Aleksa Vladičić, koji nam je pričom osvežio sećanje na komandanta, te se na trenutke osetilo kao da je Stepa Stepanović i dalje duhom prisutan.

24sedam/Jovana Beloica
Aleksa Vladičić, domaćin rodne kuće vojvode Stepe Stepanovića
 

Među zidovima kuće izgrađene sredinom 19. veka, u starijem moravskom stilu, rodio se 12. marta 1856. godine, kao treće od četvoro dece Ivana i Radojke Stepanović.

- Prve dečačke dane proživeo je upravo ovde. Majka je išla u njivu, strina ga je pazila, a on se sa braćom i sestrama igrao. Potom je osnovno obrazovanje završio u školi u Kumodražu, u to vreme je ovo bilo malo seoce - objašnjava naš sagovornik.

Priča kako je izvlačenjem štapića upravo na Stepu pao odabir da upravo on od trojice braće ide u vojnu školu, i upravo rodni dom Stepa je napustio kada je upisao Artiljerijsku školu sa svojih 18 godina.

Kuća se sastoji od tri prostorije, od kojih je u jednoj očuvana autentičnost baš onako kako je izgledala u doba dok je Stepa Stepanović živeo u njoj.

Na zemljanom podu, čije pukotine svedoče o decenijama koje su prošle, nalazi se i ognjište sa predmetima, koji pokazuju kako su Stepanovići živeli skromno, iako im je sin bio vojvoda, koga su cenili i u inostranstvu.

U rodnom domu su nastavili da žive njegova majka i brat Marko sa porodicom, a nakon Drugog svetskog rata, kuća je opustela.

U druge dve prostorije nalazi se muzejska postavka, sastavljena od starih fotografija Stepe Stepanovića, njegove porodice, nekih važnih dokumenata, ali i uspomena iz života slavnog vojskovođe – pozivnica za svadbu, slike njegovih ćerki, zapisi sa fronta.. kao i njegova umrlica.

Na imanju se, pored kuće, takođe nalaze i ambar i još jedna pomoćna prostorija, kao i jedan dograđeni objekat.

Vojvoda sa velikim V

Osnovnu školu je završio u Kumodražu, pet razreda gimnazije u Beogradu, a potom je stupio u Artiljerijsku školu (kasnije Vojnu akademiju).

Kao veoma mlad, sa dvadeset godina otišao je u Prvi, a potom i Drugi srpsko-turski rat, onda su usledili Srpsko-bugarski rat, Prvi i Drugi balkanski, a potom i Prvi svetski rat.

24sedam/Jovana Beloica
 

U vreme bitke za Jedrene je komandovao pomenutom Drugom armijom, dok je u Prvom svetskom ratu organizovao mobilizaciju i koncetranciju srpske vojske.

Sa svojom vojskom je pobedio Austrijance u čuvenoj Cerskoj bici, što je podiglo moral i ohrabrilo srpski narod da u ratu istraje.

Pobeda je predstavljala prvi uspeh saveznika u borbi protiv Centralnih sila. Stepina armija se istakla i u proboju Solunskog fronta i daljim borbama za oslobođenje Srbije 1918. godine.

Nizao je dostignuće za dostignućem, te mu nije trebalo mnogo da stekne veliki ugled među srpskim življem, ali i u inostranstvu.

O tome koliko je bio cenjen pokazuju i priznanja koja je za života dobio, od kralja Milana, kralja Aleksandra, a njegovo ime se pominjalo i u pesmama Alekse Šantića i Milutina Bojića.

24sedam/Jovana Beloica
 

Po odlasku u penziju se povukao iz javnosti. Vreme je provodio u igri sa unucima i negovanju cveća, u kući u Čačku. U tom gradu je preminuo aprila 1929. godine, gde je sahranjen uz najveće počasti, kralja državne zvaničnike, građane i seljane.

Ispred Glavne pošte u Čačku danas se nalazi Stepin velelepni spomenik, dok se drugi nalazi upravo u njegovom rodnom Kumodražu.

Za posete rodna kuća Stepe Stepanovića otvorena je svakog dana u nedelji, osim ponedeljka i utorka, a ulaz u nju je besplatan.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike