Neustrašiva Stana: Kako je jedna seljanka promenila pravila ratovanja!

09.12.2023

07:07

0

Ostaje upamćena kao simbol neustrašivosti i junaštva, primer kako jedna žena može prekoračiti granice svojeg vremena i postati legenda

Neustrašiva Stana: Kako je jedna seljanka promenila pravila ratovanja!
Copyright Wikipedia

U srpskoj istoriji, prepunoj priča o hrabrosti i junaštvu, malo je onih koje su istinski jedinstvene kao priča o Stani Kovačević.

Rođena 1850. godine u Crnjelovu pored Bijeljine, Stana se udala za Stevana Kovačevića i živela mirnim životom u Šapcu sve do 1876. godine.

Kada je počeo srpsko-turski rat, njen život se nepovratno promenio.

Za razliku od drugih žena svojeg vremena, Stana nije mogla podneti odsustvo i strepnju dok je njen muž bio na frontu. U odlučnom činu hrabrosti, obukla je muško odelo, sakrila kosu pod šajkaču, uzela pušku, i pod imenom Stanko, pridružila se drinskim dobrovoljcima. Tri meseca je provela na frontu, boreći se rame uz rame sa muškarcima, dok njen identitet nije bio otkriven.

Njena hrabrost nije ostala nezapažena. Za svoje junaštvo pod imenom Stanko, Stana je nagrađena srebrnom medaljom za hrabrost. Postala je omiljena figura među svojim ratnim drugovima, poštovana i cenjena kao ravnopravni član.

Njen ratni put završio se kada je njen muž, Stevan, teško ranjen, prebačen u šabačku bolnicu.

Stana je napustila front kako bi se brinula o njemu, otkrivajući svoj pravi identitet. Nakon rata, vratila se normalnom životu, ali nikada nije zaboravljena od strane svojih ratnih drugova.

Na dvadesetpetogodišnjicu rata, 1901. godine, Stana Kovačević je ponovo počašćena, ovoga puta medaljom za vojničke vrline, simbolom njenog izuzetnog doprinosa i hrabrosti.

Stana Kovačević ostaje upamćena kao simbol neustrašivosti i junaštva, primer kako jedna žena može prekoračiti granice svojeg vremena i postati legenda.

Bonus video 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike