Čestitke Srbiji i predsedniku Vučiću stižu sa svih strana: Odlične vesti za napredak AI u službi čovečanstva, jedva čekamo saradnju!

08.03.2024

20:36

0

GPAI je inicijativa koja teži da uspostavi globalne standarde i pravila za razvoj veštačke inteligencije, kao i da ubrza razvoj veštačke inteligencije globalno

Čestitke Srbiji i predsedniku Vučiću stižu sa svih strana: Odlične vesti za napredak AI u službi čovečanstva, jedva čekamo saradnju!
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

Prvi čovek za digitalizaciju Ministarstva za Evropu i spoljne poslove Francuske Anri Verdije uputio je danas čestitku Srbiji povodom predsedavanja Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju (GPAI),  istakavši značaj ove odluke kao važan korak za oblikovanje budućeg etičkog i odgovornog korišćenja veštačke inteligencije.

"Čestitamo Srbiji na izboru za predsedavajućeg Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju! Odlične vesti za napredak AI u službi čovečanstva. Jedva čekamo saradnju sa Srbijom na ovoj avanturi", napisao je Verdije na mreži X.

Čestitku Srbiji danas ranije uputio je i britanski ministar zadužen za oblast veštačke inteligencije Džonatan Kamroz.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u četvrtak je saopštio da će Srbija u naredne tri godine predsedavati Globalnom partnerstvu za veštačku inteligenciju (GPAI), i to u prvoj i trećoj godini kao pomoćni predsedavajući, a u drugoj godini kao glavni predsedavajući, ocenivši da je to "veličanstvena vest za Srbiju".

GPAI je inicijativa koja teži da uspostavi globalne standarde i pravila za razvoj veštačke inteligencije, kao i da ubrza razvoj veštačke inteligencije globalno, osnovana 2020. godine, na incijativu predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona i premijera Kanade Džastina Trudoa.

Sekretarijat GPAI je pri Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD),  a ekspertski centri su u Montrealu i Parizu, dok će novi biti otvoren u Japanu.

Srbija je primljena pre malo više od godinu dana, kao jedna od 29 članica, konsenzusom. Među najznačajnijim članovima su SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Indija, Japan, Južna Koreja, Brazil, Francuska, Nemačka, Turska, EU i druge zemlje.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike