Rešena dilema da li su žene u Srbiji bolji vozači od muškaraca: Zvanični podaci će vas iznenaditi a u jednoj stvari potpuno su jednaki

09.03.2024

09:17

0

Autor: R.M.

Čak 56,8 odsto vozača muškaraca najmanje četiri dana sedmično vozi automobil, dok to čini svaka treća žena

Rešena dilema da li su žene u Srbiji bolji vozači od muškaraca: Zvanični podaci će vas iznenaditi a u jednoj stvari potpuno su jednaki
Ilustracija - Copyright Profimedia

Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja pre 25 godina svaki deveti povređeni vozač automobila bila je žena, dok je danas to svaki četvrti vozač

Razlog za to je veći broj žena koje voze, a istraživanje u kome je učestvovala i Srbija, pokazalo je da čak 56,8 odsto vozača muškaraca najmanje četiri dana sedmično vozi automobil, dok to čini svaka treća žena (33,6%) u Srbiji. Evropski prosek za oba pola je 41,7 odsto.

I žene voze pijane i jurcaju

U agenciji su objasnili da neke žene u Srbiji voze pod uticajem alkohola, ali tri puta ređe. 

- U proseku, ako bismo zaustavili i kontrolisali 1.000 vozača muškog pola njih šest bi bilo pod uticajem alkohola koji je veći od Zakonom dozvoljenog. A od 1.000 vozača ženskog pola njih dve - objašnjavaju u agenciji.

Profimedia
 

Što se tiče prekoračenja brzine, od 10 vozača ženskog pola, njih 4 je priznalo da je najmanje jednom u periodu od mesec dana prekoračilo ograničenu brzinu u naselju. Sa druge strane, to je priznalo 6 od 10 vozača muškog pola.

Evo u čemu su jednaki!

U Agenciji za bezbednost saobraćaja naglašavaju da su ženski i muški vozači gotovo podjednako koriste mobilni telefon tokom vožnje.

- Nešto manje od četvrtine (23,8 odsto) žena vozača u Srbiji i nešto više od četvrtine (26,7 odsto) vozača muškog pola su najmanje jednom u periodu od mesec dana koristili mobilni telefon za poruke ili društvene mreže za vreme vožnje. Čini se da je ovo nebezbedno ponašanje u kom postoje najmanje razlike između polova - naglašavaju u agenciji.

Profimedia
 

Na osnovu svega ovoga u agenciji zaključuju da su žene sklonije ka bezbednom ponašanju u odnosu na muškarce. 

Naglašavaju i da češće koriste sigurnosni pojas, pa tako to radi 88 odsto njih svaki put na prednjem sedištu, dok ga na isti način koristi 75 odsto muškaraca.

- Možemo slobodno reći da bolje shvataju moguće opasnosti i manje su spremne da rizikuju i tragaju za uzbuđenjem. I na kraju, pohvalno je što su žene, u nastojanju da ostvare svoja prava, ipak zadržale obavezu da se ponašaju odgovorno u saobraćaju - kažu u agenciji.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike