Danas su mitrovske zadušnice: Ove stvari valja raditi

04.11.2023

06:55

0

Autor: 24sedam

Javno komunalno preduzeće "Pogrebne usluge" Beograd apeluje na građane da na zadušnice u subotu, 4. novembra, za odlazak na groblje umesto svojih automobila koriste gradski prevoz

Danas su mitrovske zadušnice: Ove stvari valja raditi
Copyright Foto:24sedam/Katarina Mihajlović

Danas su jesenje ili mitrovske zadušnice, dan posvećen molitvama za umrle srodnike i prijatelje. Mitrovske zadušnice su uvek u subotu uoči praznika posvećenog Svetom velikomučeniku Dimitriju, koji se obeležava 8. novembra.

Vojskovođa Dimitrije Donski zamolio je Sv. Sergija Radonješkog da održi pomen palim vojnicima i da se to čini svake godine u taj dan. Vremenom, to je postalo pominjanje svih upokojenih, ne samo vojnika.

Običaji na današnji dan

Zadušnice nikada nisu u vreme posta, već se uvek obeležavaju u subotu jer je u bogosluženjima po crkvenom pravilu subota dan za pomen svim mučenicima i upokojenima pa se stoga i u bogoslužbenim pesmama vernici molitveno obraćaju za spasenje svojih upokojenih.

Na groblje se iznosi posluženje, bilo u vidu soka ili vode, a valja se poslužiti i zalogaj nečega, običaja radi. Nosi se onoliko sveća koliko se mrtvih pominje.

U svim krajevima Srbije na grobove izlazi sveštenik da okadi grob. Ako je nekim slučajem sveštenik sprečen da dođe, onda neko od prisutnih tamjanom obavi prekađivanje.

Pored mitrovskih zadušnica u crkvenom kalendaru postoje još i zadušnice pred Vaskršnji post (uoči početka Velikog posta), duhovske zadušnice (uoči praznika Svete Trojice) i miholjske zadušnice (uoči Miholjdana).

Apel za građane

Javno komunalno preduzeće "Pogrebne usluge" Beograd apeluje na građane da na zadušnice u subotu, 4. novembra, za odlazak na groblje umesto svojih automobila koriste gradski prevoz.

Kako su saopštili, toga dana na snazi će biti zabrana ulaska motornim vozilima i to prema sledećem rasporedu:

na Novom bežanijskom groblju zabrana ulaska motornim vozilima važi od 7 do 16 časova;
na grobljima Orlovača, Lešće i Zbeg zabrana ulaska motornim vozilima važi od 7 do 15 časova;
na Novom groblju i Centralnom groblju zabrana ulaska motornim vozilima važi tokom celog dana, kao i narednog dana, 5. novembra;
Staro bežanijsko, Zemunsko, Banjičko i Topčidersko groblje su zatvorenog tipa, odnosno ulazak motornim vozilima na ova groblja nije moguć.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike