Muzej voštanih figura u Jagodini bogatiji za još jednu: U stalnoj postavci i legendarna Milunka Savić (FOTO)

05.10.2021

11:53

0

Autor: I. P.

Muzej voštanih figura u Jagodini, jedini u Srbiji i šesti u Evropi, od danas je, bogatiji za još jednu, 30. voštanu fuguru u stalnoj postavci, srpsku heroinu Milunku Savić

Muzej voštanih figura u Jagodini bogatiji za još jednu: U stalnoj postavci i legendarna Milunka Savić (FOTO)
Tan2021-10-5_123144274_0 - Copyright FOTO TANJUG/ DUSAN ANICIC

Figuru, rad vajara, slikara i kostimografa Marijane Pejkić, Ljiljane Vojvodić, Snežane Simonović i Tatjane Stajić, u Muzeju su u 11.00 sati otkrili gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović i jedna od autorki Marijana Pejkić.

Reč je o srpskoj heroini Velikog rata (1890-1973), ženi koja je najviše odlikovana u istoriji srpskog ratovanja. Krila je grudi, pretvarajući se da je muškarac da bi se borila za Srbiju.

Nosilac je ordena Legije časti, Karađorjeve zvezde sa mačevim i jedina žena nosilac francuskog odlikovanja Ratni krst sa zatnom palminom granom...

FOTO TANJUG/ DUSAN ANICIC
 

 

Bila je ranjena četiri puta, najteže u Drugom balkanskom ratu, kada je otkriven i njen pol.

Muzej voštanih figura u Jagodini otvoren je 2008. godine, a godišnje ga poseti oko 50.000 turista, uglavnom školskih ekskurzija.

FOTO TANJUG/ DUSAN ANICIC
 

 

Za starije posetioce, najinteresantnija je figura predsednika Ruske Faderacije Vladimira Putina, a za mlađe, najboljeg tenisera sveta Novaka Ðokovića, rekli su Tanjugu zaposleni u muzeju.

U muzeju su, uz figure, izloženi orginali i replike oružja, kopije retkih knjiga, makete nekih manastira, ratne zastave i drugi predmeti iz vrema u kom su živeli radili i stvarli. Tu su i kočije kralja Milana od ružinog drveta, njegov poklon manastiru Jošanica kod Jagodine.

Figura Ðokovića postavljena je 2012. a Putina 2016. godine. Tu su i nedavno postavljene, Tita u novoj izradi, bivšeg i sadašnjeg egipatskog predsednika Gamala Abdela Nasera i Abdulaha Fataha Sisija, Vuka Bojovića...

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike