TAVI procedura: Promena zalizaka bez otvaranja grudnog koša i zaustavljanja srca

29.02.2024

10:31

0

Ova procedura spasava stotine hiljada starijih pacijenata

TAVI procedura: Promena zalizaka bez otvaranja grudnog koša i zaustavljanja srca
Institut "Dedinje" - Copyright RTS printscreen

U Institutu Dedinje na radionici o proceduri TAVI više od 20 lekara iz regiona i Evrope. Bez otvaranja grudnog koša i zaustavljanja srca, pacijentu se menjaju oboleli zalisci protezama od svinjske srčane maramice. A Institut Dedinje je u jednom danu po broju urađenih takvih procedura oborio i svetski rekord.

Prvo vizita – mnogobrojni lekari sa iskustvom, ali i oni na specijalizaciji, proveravali su kako se oporavlja 80-godišnja Milanka, dan posle intervencije. 

RTS printscreen
 

 

„Imala sam bolove u grudima, nisam mogla da hodam, imala sam u leđima bolove, ponekad izgubim svest, i tako. Kada sam došla nisam mogla da hodam“, priča Milanka Novaković.

Najstarijim i najtežim pacijentima, koji su oboleli od aortne stenoze, TAVI procedurama spasavaju živote.

„Mi radimo najveći broj TAVI procedura u Srbiji trenutno, krenuli smo 2019. Od 2022. smo krenuli sa TAVI zaliscima od Fonda. Program se odvija normalno i pacijneti su svi dobro. Ovo je uglavnom bolest starije populacije, dugo godina su bili rizični za kardiohirurgiju, odbijani, ostavljani da se snalaze kako znaju i umeju. Sada sa tavi procedurama i TAVI zaliscima možemo da ponudimo kvalitetno rešenje“, objašnjava dr Mihajlo Farkić, interventni kardiolog i načelnik Centra za strukturne bolesti srca Instituta Dedinje. 

RTS printscreen
dr Mihajlo Farkić

 

Procedura traje oko sat. Prvi put ju je izveo profesor Kribije 2002, danas se radi u 170 zemalja i spasava stotine hiljada starijih pacijenata.

„Pacijent mora da uradi određene procedure, koronarografiju skener... Postoji period za pripremu, mi se trudimo da liste čekanja ne postoje. Ne zavisi sve od Dedinja. Dedinje je ostalo i biće lider za lečenje kardiovaskularnih bolesti u Republici Srbiji, a i u regionu. Pre par godina mi smo ovo učili od stranaca, sada su oni došli na Dedinje“, istakao je dr Darko Boljević, interventni kardiolog Instituta Dedinje. 

RTS printscreen
dr Darko Boljević

 

TAVI procedure rade se i u Institutu u Sremskoj Kamenici, i u Klinočkom centru Srbije. Procenjuje se da je godišnje neophodno uraditi oko 300 implantacija aortnih valvula na milion stanovnika.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike