Tri devojčice iz "čuvenih beogradskih četvorki" imaju cerebralnu paralizu: Sada su dobile nalog za prikupljanje novca za lečenje

29.02.2024

07:43

0

U planu je nastavak lečenja transplantacijom matičnih ćelija, kao i rehabilitacioni tretmani na klinikama u inostranstvu

Tri devojčice iz "čuvenih beogradskih četvorki" imaju cerebralnu paralizu: Sada su dobile nalog za prikupljanje novca za lečenje
Copyright Printscreen/Instagram/marija g

Tri sestrice Gaćeša su dobile nalog u Fondaciji "Budi human". Novčana sredstva se prikupljaju za Iris, Indu i Irinu Gaćeša (2).

Iris, Indi, Irina i Ina rođene su na Veliki petak, 22. aprila 2022. godine, pre vremena, u 27. nedelji. Marija i Đorđe Gaćeša imaju i stariju ćerkicu Iskru. Sestrice su prve četvorke začete u Srbiji prirodnim putem. Tri bebe su na rođenju imale 1.000 grama i bile duge po 35 centimetara, dok je Ina bila teška 790 grama, sa 33 centimetra.

Sestrice su rođene carskim rezom iz druge kvadrigeminalne, uredno vođene i kontrolisane trudnoće. Po rođenju su prevedene u Institut za neonatologiju, intubirane i priključene na mehaničku ventilaciju.

Foto: RTS/Printscreen
 

Iris je u novembru 2023. godine MRI pregledom endokranijuma ustanovljena dijagnoza spastične cerebralne paralize, a u Specijalnoj bolnici za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju konstantovano je i lako usporenje psihomotornog razvoja.

Inda je druga od četvorki, koja je usled pogoršanja uzrokovanog plućnom hemoragijom primala terapije nakon čega joj se stanje postepeno stabilizovano, ali je ubrzo usledilo novo pogošanje njenog zdravstvenog stanja zbog sepse koje je lečena antibiotskom terapijom. Nakon tri nedelje prestala je potreba za mehaničkom ventilacijom, a MRI pregledom ustanovljena je dijagnoza spastične cerebralne paralize, kao i neujednačen psihomotorni razvoj.

Irina je treća od četvorki čije zdravstveno stanje je zakomplikovano i konvulzijama. Na ultrazvučnom pregledu u moždanom parenhimu viđene su obostrano periventikularno parijetalno pojedinačne ciste, a MRI pregledom ustanovljena je dijagnoza spastične cerebralne paralize.

Od prvih dana nakon dolaska kući sa devojčicama su rađeni fizikalni tretmani u kućnim uslovima, a od jeseni 2023. godine one posećuju ustanove za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju.

U planu je nastavak lečenja transplantacijom matičnih ćelija, kao i rehabilitacioni tretmani na klinikama u inostranstvu.

Lečenje tri devojčice iziskuje troškove koje porodica nije u mogućnosti da samostalno snosi, pa se mole se svi ljudi dobre volje da pomognu svojim donacijama kako bi što pre nastavile sa lečenjem.

Printcsreen/ Fondacija "Budi human"
 

Sredstva su potrebna za transplantacije matičnim ćelijama, fizikalne terapije, kao i za logopedske i defektološke tretmane.

Sestricama Gaćeša možemo da pomognemo na sledeće načine, putem Fondacije "Budi human":

upiši 1637 i pošalji sms na 3030

Jednokratna pomoć 200 din

Uplatom na dinarski račun:

160-6000001908129-20

Skeniranjem NBS IPS QR koda na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

*Pristupite preko vaše mBanking aplikacije i skenirajte kod sa ekrana. Iznos je podešen na 1000 RSD, a korekcija iznosa se može uraditi u samoj aplikaciji.

Uplatom na devizni račun:

160-6000001909212-69

IBAN:

RS35160600000190921269

SWIFT/BIC:

DBDBRSBG

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike