Mladi kuvari osvetlali obraz Srbije bronzom na Kuvarskoj olimpijadi, a njihov "trener" Aleksa nam otkrio jelovnik koji će vam zapaliti nepca

24.02.2024

19:45

0

Osmočlana kulinarska ekipa koja nas je predstavljala na olimpijadi u Štutgartu spremala se čak tri meseca za takmičenje

Mladi kuvari osvetlali obraz Srbije bronzom na Kuvarskoj olimpijadi, a njihov "trener" Aleksa nam otkrio jelovnik koji će vam zapaliti nepca
Copyright Promo/Aleksa Sušić

Ekipa mladih srpskih kuvara "Junior Chefs Cluba" Srbije osvojio je bronzu na kulinarskoj olimpijadi IKA/Culinary Olympics 2024 u dve kategorije!

A osmorici naših mladih kuvara do 25 godina, koji su predstavljali Srbiju, menadžer je bio Aleksa Sušić (25), koji je već 8 godina profesionalni kuvar.

A treće mesto na Olimpijadi kuvara, kaže Aleksa za 24sedam, u njegovoj profesiji je jednako bronzi na sportskoj olimpijadi koju svi poznajemo.

- Na kuvarskoj olimpijadi se prosečno pojavi 74 zemlje, a ove godine je bilo 1.700 učesnika. Što se tiče naše ekipe sa svim članovima je bilo 15, a takmičilo se osam ljudi. Na samoj olimpijadi ima dosta kategorija a naša je bila juniorski nacionalni tim. Tim se sastoji od 5 kuvara, jednog poslastičara, pomoćnika i menadžera - objasnio je Aleksa.

Đakonije od kojih ide voda na usta

Menadžer tima je, zapravo, nešto slično kao trener a Aleksa, nažalost, nije mogao da kuva jer zbog broja godina. 

- Samo takmičenje se deli na dva takmičarska dana. U jednom danu smo imali Restoran nacija. To je set meni od tri ganga za 70 ljudi. Tri ganga znači da je bilo predjelo, glavno jelo i dezert za svakog čoveka - objašnjava mladi kuvar.

Ali ono što će svakog sladokusca baciti u potpuni trans jeste meni koji su naši mladi kuvari predstavili svetu. Pošto većina ljudi sigurno nije probala ovakvu hranu, Aleksa je odlučio da nam ispriča šta su sve služili kako bi, barem u mašti, mogli da zamislite kombinacije ovih ukusa.

Privatna arhiva/Aleksa Sušić
 

- Za predjelo smo imali rojal od paškanata na velutelu od luka sa kroketom od kozjeg sira. Za glavno jelo je bila jagnjetina punjena sa musom od mesa koji je obogaćen pečurkama. Uz to je bila sarmica od jagnjeće džigerice, loja, masti... pire od krompira, pire od peršuna i paškanata, punjena šargarepa i sos od kostiju jagnjeta. I uz to je išla tortica od celera i lešnika. A kao dezert je bio kolač od cimeta i pomorandže, sa sladoledom od ulja koštice šljive i tartul od bundeve - ispričao je Aleksa.

Drugog dana usledila su luksuznija jela jer se kuva samo za 10 ljudi.

- Prvo imamo 4 mala zalogaja, kao četiri porcije "hrane prstima". Prvi naš izbor je bio takos od paradajza, punjen želeom od ukišeljenog luka i tartarom od paprike. Drugi zalogaj je bila rolnica od ribe sa nori algama i tikvicama. Treći je bio ragu od telećeg jezika, pohovan sa majonezom od peršuna i četvrti zalogaj je bio kiš od pečuraka - priča Aleksa.

Privatna arhiva/Aleksa Sušić
 

Kada su prošli ove "zalogajčiće", sledeća je bila Svečana plata. 

- Ona se sastojala od dva riblja terina. Terin je bio od ribe lista sa musom od sira, kalamata maslina i kapra, sve preliveno sa šorfoa sosom i mirođijom. Uz tu ribu je bio pire od komorača sa citrusima - objasnio je kuvar.
Drugi terine je bio rep od grdobe u musu od ribe. Začini su bili miks paprike a uz to smo služili rekonstukciju dalmatinskog variva, što smo nazvali tortica od krompira i kelja. Kroz torticu se provlačio sos od belog luka, a uz to je išla salata i dva sosa - kaže Aleksa.

I na kraju je u ovom delu takmičenja bio još jedan deo koji se sastojao od jednog predjela, glavnog jela i dezerta.

Privatna arhiva/Aleksa Sušić
 

 

- Predjelo je bila bundeva punjena prebrancem, sa ružicom od dajkon rotkve na sosu od lešnika. Glavno jelo je bio pikijer od pačjih grudi i bataka sa guščjom džigericom. Prilog je bio pire od jabuke, celer tartuf, pufnasti spanać i sos od vina. A za dezert je bio mlečni mus sa borovnicom i jagodom, bonžita i hrskavi keks punjen lešnicima - objasnio je naš kuvar.

Idemo na svetsko prvenstvo!

A da bi naši momci mogli da spreme bilo je potrebno, kaže on, puno odricanja i neprospavanih sati.

- Prva stvar je da ljudi moraju da prepoznaju tvoju požrtvovanost, ali i talenat. Mi smo se za ovo pripremali jedno tri meseca, gde smo ponedeljak i utorak odvajali samo za takmičenje. Dešavalo se da za ta dva dana provedemo i po 36 sati u kuhinji. Uđemo u 12 popodne i izađemo u 4-5 ujutru. To nam je bio normalan dan. A sem tog ponedeljka i utorka, čim smo imali "lufta" na poslovima, smo isto vežbali. Tako da kad sve saberemo, možemo da kažemo da smo u proseku tri meseca, pet dana nedeljno radili po 16 sati dnevno da bi osvojili ovu medalju - naglasio je Aleksa. 

Specijalni recept za čitaoce 24sedam

Aleksa je specijalno za čitaoce 24sedam podelio recept koji je, kako u šali kaže, spremao svoji prijateljima "tipičnim Balkancima koji ne vole povrće".

- To je karfiol zapačen u graten sosu. Prvo se napravi bešamel od 100 mililitara ulja, 100 grama brašna i nalije se oko pola litre mleka. A onda se obogati sa vašim omiljenim sirom da se malo rastopi i dobije još malo na ukusu. Ja volim da dodam muskatni orah, malo soli i bibera. Karfiol blanširate u slanoj vodi, osušite, stavite u vatrostalnu posudu, prelijete sa gratenom. Stavite još malo sira odozgo da se zapeče i to je jedan lagani, prost i lep ručak - objasnio je naš kuvar.

Ali, naši momci ne planiraju ovde da stanu. Već se razmišlja o Svetskom kupu kuvara u Luksemburgu, koji se održava 2026. godine.

- Idemo tamo i nadamo se boljem rezultatu. Pošto je sada bilo prvi put da se takmičimo u ovoj kategoriji i sa ovim znanjem. Nadamo se da ćemo u Luksemburgu sa znanjem koje smo sada dobili bolje pokazati sledeći put i doći sa boljim rezultatom kući! - kaže Aleksa.

Promo/Aleksa Sušić
 

 

A sad malo o treneru! 

Aleksa se kuvanjem bavi već osam godina, ali kaže da je ljubav prema kuhinji stekao još u vrtiću i tada je znao čime će se baviti.

- Čitav život me vukla želja ka kuhinji! Završio sam Ugostiteljsko-turističku školu gde sam upoznao mentore koji su me dalje vodili na prakse - počinje priču on. 

U jednom velikom domaćem centru koji se bavi razvoje kulinarstva i dovodi kako domaće, tako i strane kuvare, da obučavaju naše mlade nade upoznao je i osnivače junior šef kluba.

Privatna arhiva/Aleksa Sušić
 

 

- Oni su me pozvali na selekciju mladih kuvara i pred sam završetak srednje škole sam postao član junior šef kluba i onda sam krenuo sa njima na takmičenja svetskog karaktera! Do sada smo predstavljali Srbiju našim radom, ali ovo je prvi put da smo išli kao zvanična reprezentacija Srbije i pod našom zastavom. Do sada smo se pojavljivali na Olimpijadi kao timovi, ali ne kao nacionalni tim. I zato je ovaj uspeh mnogo nama draži i veći - objasnio je on.

Na pitanje koje je njemu omiljeno jelo za spremanje, odgovara "pa zavisi kada"!

- Ako je u žaru, onako ujutru, onda je bif velington. Ako je uveče posle smene onda je to sendvič sa sirom! - kaže on.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike