Pakleni otkriva: Da li nam kuvar pljune u jelo, zašto konobari ne jedu po restoranima i može li kuvar biti plaćeniji od hirurga?

20.12.2023

19:45

0

Od toga zavisi i opstanak država, koliko kuvar zarađuje, kaže Saša Mišić

Pakleni otkriva: Da li nam kuvar pljune u jelo, zašto konobari ne jedu po restoranima i može li kuvar biti plaćeniji od hirurga?
Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Saša Mišić je u Srbiji, ali i regionu, poznat kao Pakleni kuvar, po emisiji koja ga je proslavila. Ugostiteljstvo kod nas je uvek zanimljiva tema, pa smo zbog toga sa Mišićem pričali o pitanjima koja potresaju njegovu struku.

U ugostiteljstvu masovno fale radnici, pogotovo tokom letnje sezone. Priča se da su plate kuvara i konobara porasle, pa je nedavno jedan oglas za posao u kojem se nudi plata za kuvara od 1.000 evra izazvala reakcije na društvenim mrežama. Dok je smatraju da je to i mala plata za naporan rad, drugi tvrde da nije u redu da kuvar ima veću platu od hirurga.

Ekipa portala “24sedam” posetila je Sašu Mišića u jednom restoranu u Ljigu u kojem trenutno radi kao konsultant, kako bi o ovom, ali i mnogim drugim pitanjima u vezi sa ugostiteljstvom čuli njegovo mišljenje.

- Od toga zavisi i opstanak država, koliko kuvar zarađuje. Kako to, pitate se? Pa evo, da se vratimo na neandertalca. Imamo ženu, vatru, puno dece, muškarac i ženka zver, šta rade? Ne crtaju, ne slikaju, ne prave nameštaj, nego jedu! Imaš da jedeš - preživiš, nemaš da jedeš - nećeš preživeti. E sad, koliko vredi taj ulov njegov? To je pitanje ako ćemo da pričamo šta donosi kuvar. U Nemačkoj ne možemo da uporedimo zato što je struka tamo na mnogo višem nivou, tamo se ceni kao nešto što je ne potrebno, već luksuz. Umetnost i poštovanje i tradicija, oni to tako gledaju. Tamo kuvar kada izađe iz kuhinje u restoranu i kaže "dobar dan", tamo svi kažu: "Ooo izašao je kuvar".  Kod nas kaže neki gost: ‘Ej, mali, kaži onom kuvaru da mu je ovo-ono..."T je taj odnos”, rekao je Mišić u emisiji “24sedam sa Marom”.

24sedam/Nenad Vujanović
 

O kretanju plata kuvara na tržištu rada, Saša kaže da to mnogo zavisi od lokacije restorana. Iako su u prestonici plate možda više, u unutrašnjosti, pa i u okolnim zemljama, situacija je mnogo drugačija.

- Nije veća plata kuvara od hirurga. Hirurg ima dva radna mesta, jedno u državnom, a drugo privatno. Na privatnom ima 3.500, a državnom ima 900, znači on ima oko 4.000 (evra)... nije tako da svaki kuvar zarađuje 1.000 evra. Zaista ima krajeva, ali ne samo u Srbiji, u Makedoniji, on tamo ima 30.000 denara platu, što je 60.000 dinara. A sve je duplo skuplje. U Bugarskoj je katastrofalno stanje, plata jako niska 700 evra. To je za Bugarsku normalno teško, nema kadra. Pa i Hrvatska, svaki treći objekat ove godine nije otvorio jer nije imao kadra. U Crnoj Gori se oseća. Svaki peti je morao da zatvori i hotel, tako da nije samo u Srbiji difuzno vreme ugostiteljstva - objasnio je voditeljki Mariji Atanasković.

24sedam/Nenad Vujanović
 

U ugostiteljstvu postoje dva “mita”. Jedan je da konobari i svi oni koji su ikada radili u restoranima i fastfudovima, nikad ne jedu na tim mestima zbog nehigijene koju su gledali na svom poslu. Dok druga kaže, da ako se žalite na jelo koje ste dobili i tražite od konobara drugo, sve su šanse da će vam kuvar ili on pljunuti u novo jelo koje vam donesu. Ima li tu istine?

“Ja mislim da nije uvek tako, nadaš se, više se nadaš. Ja sam preživeo ako mi je neko radio to u jelo, živ sam. Gost bi prvo morao da kaže šta njemu ne valja, da definiše i da zamoli za popravku. Ne može da kaže daj mi drugo ne sviđa mi se. Onda konobar mora, ja pričam po pravilu,  da prihvati. Da li posle kuvar pljuje? Ne! Dobar, pošten čovek to neće da radi. Naravno da ima onih koji su nečoveci i nekuvari, oni pljuju. Ali ja verujem da to nije većina, nije lepo i nije ljudski - kaže Mišić.

Kako da prepoznate dobar restoran sa kvalitetnom hranom, saznaćete ako pogledate novu epizodu emisije “24sedam sa Marom”.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i videa, bez navođenja izvora, autora i embedovanja epizode sa YouTube kanala 24sedam TV.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike