Jesu li cilj deca ili zarada: Izleti za đake oko 6 hiljada, ekskurzije iznad 30, a "pobednik" je bioskop za 2 hiljade dinara

21.02.2024

19:31

0

Autor: I.K.

Čini se da se to više organizuje da bi neko zaradio nego da bi deca zaista nešto videla, naučila, zabavila se

Jesu li cilj deca ili zarada: Izleti za đake oko 6 hiljada, ekskurzije iznad 30, a "pobednik" je bioskop za 2 hiljade dinara
Copyright Profimedia/privatna arhiva

Mnogi će možda reći da i nije toliko skupo, da je moguće ovo izneti, da i socijalno ugroženi dobijaju gratis, da su uračunate dnevnice, lekar, animatori, porez... Ali sudeći prema ovogodišnjim ponudama agencija i škola za izlete i ekskurzije čini se da se to više organizuje da bi neko zaradio nego da bi deca zaista nešto videla, naučila, zabavila se. Niko ne spori da je to dobro za decu, sudeći prema cenama dobro je i za agencije, ali bez sumnje trpi roditeljski novčanik.

Ironično naravno, apsolutni pobednik je organizovani odlazak u bioskop u centru grada po ceni od 2.050 dinara. Neko će opet reći da sigurno često "bacimo" i više para, a ovde bar dete sa drugarima ima neku zajedničku aktivnost i razvija socijalne veštine i slično, ali 2.050 dinara! Osim bioskopske karte, uračunat je i prevoz. I nije sad toliko ni do 2.050 dinara, ali jedna nastavnica u jednoj drugoj školi u istom gradu vodi takođe decu u bioskop samo po ceni bioskopske karte od 460 dinara i to sa popustom za grupu. Ne treba naglasiti da je mnogima prihvatljivije da plate tih 460 dinara, plus recimo kokice, nego da novac ostave nekom autobuskom prevozniku. 

Privatna arhiva
 

 

Vredi napomenuti da su sve ove aktivnosti iz godine u godinu skuplje, bar za 10-20 posto. Prvi izleti posle korone koštali su oko četiri hiljade, a oni su bili znatno skuplji od onih pre korone, koji su koštali 2-3 hiljade po detetu. Dakle kao ovaj odlazak u bioskop.

Za jednodnevni obilazak manastira Manasija, Resavske pećine i Svilajnca roditelji osnovca treba da izdvoje 6.800 dinara, u šta je uključen ručak, ulaznice i naravno prevoz i pratilac, a plaćanje je omogućeno u tri rate. Sličan izlet za sedmake u drugoj školi košta 5.585 dinara, a plaća se u dve rate. Osnovci iz treće škole će muzej Jadra, manastir Tronoša i Tršić obići za 5.900 dinara, uz naravno uračunat ručak, dnevnice, prevoz i ulaznice. 

Privatna arhiva
 

 

Nije to, međutim sve. Naravno da se očekuje da roditelj detetu doda još malo para kako bi kupio neki suvenir, sokić ili grickalice. 

Ekskurzije i rekreativne nastave su posebna priča. Nastava u prirodi za mlađe osnovce na Divčibarama, koja traje 8 dana i obuhvata 7 pansiona, pred kraj školske godine košta 32.113 dinara. Plaćanje je u roku od 45 dana. Zatim, zimovanje u kampu Gučevo, 6 dana 5 pansiona košta 35.100 u tri rate od čega je prva - 11.700 dinara. Naglašeno je naravno da su uključeni rekratori, radionice, sportske i avanturističke aktivnosti, kao i da celokupan iznos mora biti isplaćen 10 dana pred polazak. 

Privatna arhiva
 

 

I rekreativna nastava u junu u hotelu Oplenac, u koju je uključeno 5 pansiona, deca su smeštena u šestokrevetne sobe, uz animaciju i lekara u objektu, roditelji treba da iskeširaju 32.800. Velikodušno u šest rata. Treba napomenuti da je u pitanju predškolski uzrast.

Ko ima jedno dete pa treba da ga pošalje na ekskurziju možda će se još nekako i snaći i protegnuti, ali za roditelje koji imaju dvoje ili troje dece ovo je ozbiljan udarac na kućni budžet. Ako, na primer, ima jednog predškolca i dva osnovca samo za njihovu ekskurziju treba da izdvoje oko 100.000 dinara. Jer, gratis dobijaju socijalno ugroženi i ukoliko takvih ima u razredu, oni imaju prioritet. Pojedine agencije nude za blizance popust, ali ni to nije obaveza i pravilo već možda "plus" da bi bili konkurentniji na tenderu. Jer i sa tim popustom bez sumnje su u plusu.  

Dakle roditeljski novčanik sve ovo "mora" da istrpi da bi dete izašlo "van grada", družilo se, razvijalo neke druge veštine, sticalo iskustva i oni koji nemaju naći će za ovo, jer možda je ovo jedina prilika da njihovo dete zapravo otputuje negde. 

Aleksandar Seničić, direktor YUTA, objasnio je u ranijem razgovoru za 24sedam da cene ekskurzija, iz ugla roditelja, jesu visoke, ali da taj novac pokriva i dnevnice rekreatora, lekara, nadoknade za nastavnike koji imaju veliku odgovornost, kao i prevoznika jer autobusi ne smeju biti stariji od pet godina. I dok su mnogi kivni na agencije smatrajući da uzimaju najveći deo kolača, Seničić navodi da su porezi i doprinosi zapravo ti koji sumu znatno podignu, kao i da najveći deo odlazi na prevoz jer kada su deca u pitanju moraju biti ispunjeni viši standardi.

Sigurni smo da će roditeljima sada biti lakše.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike