Šokantno upozorenje iz GZJZ: Uskoro očekujemo nove slučajeve zaraženih malim boginjama, narednih dana pada odluka o proglašenju epidemije

21.02.2024

12:53

0

Svakog dana u Jedinicu za zarazne bolesti u Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu stižu prijave na nove sumnje morbila

Šokantno upozorenje iz GZJZ: Uskoro očekujemo nove slučajeve zaraženih malim boginjama, narednih dana pada odluka o proglašenju epidemije
Male boginje - Copyright Profimedia

Nakon što su u Beogradu potvrđena dva nova slučaja zaražavanja malim boginjama i to majka (48) i sin (4), u Gradskom zavodu za javno zdravlje (GZJZ) kažu da oni nemaju komplikacije.

- Zaraženi majka i sin su u kućnim uslovima, nemaju za sada nikakve komplikacije bolesti, i u izolaciji su trenutno - izjavila je načelnica Jedinice za zarazne bolesti GZJZ Slavica Maris.

Doktorka Maris istakla je da još uvek ne mogu da utvrde izvor infekcija.

- Mi nemamo uvid u njihovu medicinsku dokumentaciju, majka je primila vakcinu kako kaže, a dete nije. Ovo nam je dokaz da je virus morbila u cirkulaciji, i u narednim danima možemo očekivati novootkrivene slučajeve od ove bolesti - kaže ona.

Napominje da svakog dana u Jedinicu za zarazne bolesti u Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu stižu prijave na nove sumnje morbila.

- Mi ćemo shodno dobijenim rezultatima odlučiti u narednim danima o daljim koracima odnosno da li ćemo prijaviti epidemiju na teritoriji naše nadležnosti u Beogradu - ističe dr Maris.

Osvrnula se na to da su pod zdravstveni nadzor stavljene sve osobe kod kojih se može očekivati obolevanje od morbila.

- To su osobe sa kojima su oboleli bili u kontakti kada su bili zarazni, i kada su mogli da prenesu virus. Sve sumnje nam prijavljuju lekari iz svih zdravstvenih ustanova Beograda, iz bolnica, domova zdravlja. Tačno je definisan slučaj sumnje, a mi potom organizujemo uzorkovanje materijala, to jest briseva guše ili serologije - objasnila je ona za Blic.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike