Pesak iz Sahare stiže u Srbiju: Narednih dana prljava kiša, a evo kada nas očekuje povratak zime!

20.02.2024

23:55

0

Meteorolozi su najavili i jača naoblačenja, povremeno sa pljuskovima i kišom

Pesak iz Sahare stiže u Srbiju: Narednih dana prljava kiša, a evo kada nas očekuje povratak zime!
Copyright Foto: zoomeart

Temperatura vazduha u februaru dostizala je čak do 23 stepena, i do kraja meseca biće dana kada će ona biti opet viša za 10-15 stepeni Celzijusa od prosečne za ovo doba godine. Međutim, narednih dana stižu nam padavine uz pojačan vetar u pojedinim delovima zemlje, a uz padavine se očekuje i pesak iz Sahare, takozvana „prljava kiša“ i to tokom čak četiri do pet dana!

Vremenska prognoza kaže da će sutra u Srbiji biti promenjivo oblačno, vetar će biti slab i umeren, a slaba, kratkotrajna kiša je moguća u centralnim, južnim i istočnim predelima.

U Beogradu će temperatura biti do 13 stepeni maksimalno, a očekuje se da dostigne i do 16 stepeni u pojedinim delovima zemlje.

Toplije, za stepen – dva, biće i narednog dana, odnosno u četvrtak, uz promenjivo oblačno vreme sa sunčanim intervalima.

Tanjug/Vladimir Sporčić
 

U petak do 20 stepeni, ali negde i olujni udari vetra

Međutim, u petak 23. februara uz porast temperature i prolećnih 15-20 stepeni biće umereno oblačno, a vetar će na jugu Banata i na planinama povremeno dostizati olujne udare.

I tokom vikenda će biti vetrovito, ali će se zadržati toplo vreme za temperaturama od oko 18 stepeni.

Meteorolozi su najavili i jače naoblačenje, povremeno sa pljuskovima i kišom u subotu.

U Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i drugim gradovima je moguća kiša i u nedelju.

"Prljava kiša" od petka pa sve do 27. februara

Meteorolog je izjavio da će u petak zbog jakog južnog strujanja vazduha do nas stići pesak iz Sahare i naredna četiri – pet dana, do utorka 27. februara, padaće „prljava kiša“. On je objasnio da je to prirodna pojava, normalna, nije neuobičajena i često se dešava u Srbiji.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Kišu sa česticama pustinjskog peska primetićemo nakon što se kapi osuše i na prozorima, automobilima, metalnim i drugim površinama budu uočljivi tragovi peska.

 Ova pojava nema negativan uticaj na zdravlje ljudi i da ne utiče na kvalitet života, osim što je potrebno, iz estetskih i higijenskih razloga, očistiti površine na kojima se pesak zadržao.

Ozbiljniji sneg možda samo iznad 1.200 metara nadmorske visine

Ove sedmice slab sneg se očekuje samo na iznad 800 metara nadmorske visine, dok je iznad 1.200 metara nadmorske visine moguća pojava malo jačih naleta snega.

- Od nedelje će biti i dalje nestabilno uz padavine i malo svežije, te će planine preko 900 metara nadmorske visine imati snežne padavine, ponegde i obilnije. Južni vetar će oslabiti i okrenuće se na umeren, zapadni i severozapadni, dok će se dnevni maksimum kretati od 5 na zapadu, do oko 12 na istoku regiona. Oko 28. februara biće ponovo stabilnije i toplije i, prema trenutnoj proceni, sve do oko 5. marta ponovo će biti vrlo nestabilno, ali relativno toplo. Tek nakon tog dana počinju da se javljaju signali mogućeg jačeg zahlađenja – poručuje meteorolog.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Blic

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike