Ako se ekskurzija otkaže zbog korone, agencije su u obavezi da roditeljima vrate novac!

03.12.2021

22:23

0

Potrebno je da roditelji obrate pažnju i da ugovore potpisuju samo s licenciranim organizatorima putovanja

Ako se ekskurzija otkaže zbog korone, agencije su u obavezi da roditeljima vrate novac!
Copyright Profimedia

Đaci su pri kraju prvog polugodišta, a škole uveliko dobijaju ponude od agencija za organizaciju ekskurzija, rekreativne nastave, izleta i nastave u prirodi. Iako je neizvesno kakva će situacija biti s pandemijom korone, te i da li će se đačka putovanja uopšte realizovati, mnogi roditelji su već počeli da uplaćuju novac.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Juta, istakao je da ukoliko se neko od tih putovanja ne realizuje, agencije su u obavezi da vrate novac roditeljima u roku od 15 dana.

- Problem s povraćajem novca odnosio se na putovanja ugovorena do 15. marta 2020. Nakon toga su promenjeni propisi, pa svako novo ugovoreno putovanje posle tog datuma, kao i sada po osnovu Zakona o turizmu, podrazumeva da agencije moraju da vrate novac ako iz opravdanih razloga putovanja ne mogu da se realizuju. Zbog toga ne očekujem neke probleme u vezi s novim putovanjima - rekao je Seničić za Kurir.

On je podsetio da sada sve agencije moraju imati takozvanu garanciju putovanja, polisu osiguranja ili bankarsku garanciju u određenoj vrednosti (u zavisnosti od prometa koji ostvaruju od 30.000 do 400.000 evra).

- Potrebno je da roditelji obrate pažnju i da ugovore potpisuju samo s licenciranim organizatorima putovanja - poručio je Seničić.

S druge strane, iz Ministarstva prosvete objašnjavaju  da se ekskurzije, izleti, rekreativna nastava i nastava u prirodi za vrtiće, osnovce i srednjoškolce mogu realizovati samo pod uslovom da su i obrazovne ustanove i destinacije putovanja u zelenoj zoni.

- Tim za škole ima stav da se organizacija ekskurzija i nastave u prirodi u trenutnim epidemiološkim uslovima mogu realizovati samo u slučaju da škola koja organizuje putovanje izvodi nastavu po zelenom modelu, a sredina u koju se putuje u zelenoj zoni. Potrebno je da se direktori škola obrate nadležnim zavodima za javno zdravlje neposredno pred realizaciju putovanja (najranije sedam dana) i provere da li se škola nalazi u zelenoj zoni i da li se lokacija nastave u prirodi, izleta ili ekskurzije nalazi u zelenoj zoni. Ako se promeni epidemiološka situacija, putovanje će se odložiti, a to se reguliše aneksom ugovora. Maturske ekskurzije se ne mogu realizovati van Srbije - navode iz ministarstva.

Podsećaju i da je izmenjena Uredba o ponudi zamenskog putovanja za turističko putovanje koje je otkazano ili nije realizovano zbog kovida, te je na osnovu te izmene zamensko putovanje moguće iskoristi najkasnije do 31. decembra 2022:

- Ukoliko se putnik odluči za povraćaj iznosa koji je uplatio za nerealizovano putovanje, organizator putovanja dužan je da izvrši povraćaj uplaćenih sredstava najkasnije do 1. februara 2023. Škole i agencije, u saradnji s roditeljima, doneće odluku o načinu regulisanja sklopljenih ugovora o putovanjima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kurir

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike