Slavimo praznik Svetog Atanasija Velikog: Evo zašto je bitno da se na današnji dan svi sudovi drže čvrsto zatvoreni (VIDEO)

31.01.2024

06:45

0

Autor: Ekipa 24sedam

Atanasije je možda i jedan od najklevetanijih i najprogonjenijih svetitelja

Slavimo praznik Svetog Atanasija Velikog: Evo zašto je bitno da se na današnji dan svi sudovi drže čvrsto zatvoreni (VIDEO)
Sveti Atanasije Veliki - Copyright Printscreen/YouTube(ХРАМ САБОРА СРПСКИХ СВЕТИТЕЉА

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik Svetog Atanasija Velikog, za koji se vezuje nesvakidašnji običaj.

Na jugu Srbije do danas je ostala sačuvana priča o svetitelju koji je živeo početkom 4. veka, a po toj priči đavo je iskušavao ovog sveca, prerušivši se u najlepšu devojku koja ga je mamila da se odrekne Boga i da joj se pridruži u obožavanju nečastivog.

Sveti Atanasije je shvatio da se radi o prevari, pa je zamolio devojku da mu pokaže đavoljsku moć tako što će uskočiti u mali ćup. Čim je to uradila, on je odmah zatvorio posudu i bacio je u more.

Kako kaže legenda, ćup je godinama plutao, sve dok ga nisu pronašli ribari koji su ga otvorili. Tako je đavo ponovo izašao i danas luta svetom iskušavajući i kvareći ljude.

Zbog ove priče, postoji verovanje da čim zagrmi, đavo pomisli da to ide Sveti Atanasije, uplaši se i odmah uskače u posude. Zato je bitno da se na današnji dan svi sudovi drže čvrsto zatvoreni. A u nekim krajevima naše zemlje Svetog Atanasija slave vodeničari koji veruju da danas đavoli vrebaju u virovima, pa ni vodenice neće dobro da rade.

Sveti Atanasije Veliki, arhiepiskop aleksandrijski, rođen u Aleksandriji 296. godine, u ranom detinjstvu okrenuo se duhovnosti.

Kao đakon arhiepiskopa Aleksandra prisustvovao je Prvom vaseljenskom saboru u Nikeji gde se proslavio čednošću. Doprineo je učvršćivanju pravoslavlja, a naročito pisanjem Simvola vere koji je usvojen na Saboru. Atanasije je možda i jedan od najklevetanijih i najprogonjenijih svetitelja. Progonili su ga carevi Konstancije, Julijan i Valent, jeretik Arije i njegovi sledbenici, episkop Jevsevije nikomidijski i mnogi drugi.

Bonus video 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike