Oplenac: Prinčevi Filip i Mihailo orezali vinovu lozu na današnji praznik Sveti Trifun (FOTO)

14.02.2024

15:45

0

Kraljevi vinogradi se prostiru na 12 hektara i tu se nalazi i jedan eksperimetalni vinograd

Oplenac: Prinčevi Filip i Mihailo orezali vinovu lozu na današnji praznik Sveti Trifun (FOTO)
Copyright Tanjug/Branko Lukić

Na današnji praznik Sveti Trifun, koji se smatra zaštitnikom vinogradara prinčevi Filip i Mihailo Karađorđević simbolično su, uz prisustvo sveštenika, orezali Kraljeve vinograde na Oplencu.

Upravnik Zadužbine kralja Petra I na Oplencu Dragan Reljić rekao je da je sama simbolika Oplenca u srpskom narodu jedna od najvažnijih simbolika.

- Jako je lepo videti vinograde koje je podigao Karađorđe, pa onda knez Aleksandar, kralj Petar i kralj Aleksandar. Da prisustvujemo zajedno sa prinčevima tradicionalnoj rezidbi, koju svake godine praktikujemo na Svetog Trifuna koji je zaštitnik vinara - rekao je on.

Izrazio je nadu da će sa Oplenca poteći nova priča o srpskom vinarstvu i da će se ona još više razvijati u Topoli, gde ima više desetina vinarija.

Kraljevi vinogradi se prostiru na 12 hektara i tu se nalazi i jedan eksperimetalni vinograd.

- Njega radimo zajedno sa Poljoprivrednim fakultetom u Zemunu i profesorom Nenadom Markovićem, gde ispitujemo određena svojstva u grožđu koja su dobra za kardiovaskularne sposobnost kod čoveka - istakao je Reljić.

Kraljevi vinogradi proizvode jako malu količinu vina zbog čega su eksluzivna - po čokotu ima 300 do 600 grama grožđa, gde na dva čokota ide jedna boca.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike