U Nišu povodom Sretenja otvorena izložba "Srbija kroz vreme"! Vučević: Obavezujemo se budućim generacijama da čuvamo našu otadžbinu!

14.02.2024

13:10

0

Vojni muzej je od osnivanja čuvao i negovao sve ono što je krasilo, i u lakim, i u ne lakim vremenima našu državu i naš narod - istakao je ministar

U Nišu povodom Sretenja otvorena izložba "Srbija kroz vreme"! Vučević: Obavezujemo se budućim generacijama da čuvamo našu otadžbinu!
Copyright Tanjug/Dimitrije Nikolić

U Domu Vojske Srbije u Nišu danas je otvorena izložba Vojnog muzeja povodom Dana državnosti pod nazivom "Srbija kroz vreme - 220 godina državnosti, a ministar odbrane Miloš Vučević rekao je na otvaranju da je Vojni muzej od osnivanja čuvao i negovao sve ono što je i u lakim i u ne lakim vremenima krasilo našu državu i naš narod.

Vučević je rekao da su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije sa zahvalnošću i odgovornošću preuzeli ne mali deo ceremonija i učešća na ovogodišnjem obeležavanju Dana državnosti i Sretenja.

- I evo nas u Nišu gde ćemo imati i zbor prikazivanja oružanja i dela vojne sposobnosti Vojske Srbije, a potom će uslediti i počasne paljbi u tri grada u Nišu, Beogradu i Novom Sadu i naravno sutra imamo velike događaje u Orašcu i Oplencu - naveo je Vučević.

Prema njegovim rečima, Vojni muzej je od osnivanja čuvao i negovao sve ono što je krasilo, i u lakim, i u ne lakim vremenima našu državu i naš narod i samim tim daje snažno utemeljeno svedočanstvo o nastavku naše države i državnosti.

- Ove godine slavimo 220 godina od Prvog srpskog ustanka, praktično od obnove naše državnosti i oslobođenja od vekovnog ropstva i to je veliki datum i velika obaveza i odgovornost i sadašnje generacije. Na Sretenje se sreću i prošlost i budućnost, srećemo se i sa našim precima, ali se obavezujemo i našim potomcima - poručio je Vučević.

Kako je rekao, obavezujemo se budućim generacijama da čuvamo našu otadžbinu i da čuvamo Srbiju, da Srbija bude snažnija i jača.

- Naša vojska je narodna, ona je neotuđiva i neodvojiva od svog naroda i od svoje države. I naša država ne bi postojala da nije imala istu tu vojsku. Ko god je pokušao to da razdvoji, vrlo brzo je bio politički kažnjen i pre svega prokazan od istorije i od naroda. Čuvajte našu državu i čuvajte sve ono što krasi i našu vojsku i našu otadžbinu - poručio je Vučević.

Posetioci izložbe su u prilici da vide eksponate koji su do sada retko izlagani, a koji svedoče o temeljima moderne srpske državnosti i spremnosti naroda i vojske da stečenu slobodu beskompromisno brani, naveli su ranije u Ministarstvu odbrane.

Kako je danas rečeno u Domu Vojske, izložba Vojnog muzeja, koja je posvećena 220 godina od osnivanja srpske države sastoji se iz sedan celina i obuhvata periode Prvog i Drugog srpskog ustanka, Oslobodilačkih ratova iz 1878. godine, Balkanskih ratova, Prvog i Drugog svetskog rata, a deo izložbe je posvećen i "najnovijim dešavanjima", odnosno NATO agresiji.

Kako navode, Vojni muzej je za ovu priliku izdvojio neke od najboljih predmeta za svaku celinu, pa je tako za Prvi i Drugi srpski ustanak predstavljeno najinteresantnije oružje iz tog perioda koji su koristili ustanici, a na izložbi je i veliki broj umetničkih dela vezanih za taj period. Kada je reč o periodu 1878. godine, pored oružja, prikazane su i medalje i ordenje koje je dodeljivano borcima u tom periodu, kao i sablje od tada mladih oficira srpske vojske, a kasnije vojovode Mišića i Putnika.

Za period Prvog i drugog svetskog rata izdvojeno je i naoružanje i oprema srpskih vojnika sa akcentom na ordenje koje su dobijali u tom periodu, a prikazano je i oružje i oprema srpske vojske, odnosno Vojske Jugoslavije za vreme NATO agresije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike