"Batut" o razmatranju zabrane poseta u bolnicama: Na vrhuncu smo sezone respiratornih bolesti!

31.01.2024

18:10

0

Iz Instituta je pojašnjeno da se pojačanje mera prevencije i suzbijanja respiratornih infekcija zahteva ne samo zbog korona virusa, već i zbog drugih respiratornih infekcija

"Batut" o razmatranju zabrane poseta u bolnicama: Na vrhuncu smo sezone respiratornih bolesti!
Ilustracija - Copyright Tanjug/Nebojša Raus

Ministarstvo zdravlja je, na osnovu mišljenja Radne grupe, preporučilo zdravstvenim ustanovama u Srbiji da ponovo razmotre zabranu i ograničenje poseta u bolnicama, zbog toga što se nalazimo na vrhuncu sezone respiratornih bolesti, rečeno je Tanjugu u Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.


Iz Instituta je pojašnjeno da se pojačanje mera prevencije i suzbijanja respiratornih infekcija zahteva ne samo zbog korona virusa, već i zbog  drugih respiratornih infekcija.

"Intenzitet transmisije virusa SARS-CoV-2 u populaciji opada tokom prethodnih nedelja i može se oceniti kao umeren dok se, s druge strane, beleži porast učestalosti gripa, respiratornog sincijalnog virusa i drugih, posebno virusnih uzročnika respiratornih infekcija", precizirali su iz "Batuta".
24sedam/Katarina Mihajlović
 

Komisija odlučuje o zabrani poseta

Kako navode, odluku o zabrani poseta donose direktori zdrastvenih ustanova sa svojim komisijama za bolničke infekcije, koju svaka zdrastvena ustanova mora da ima, uz konsultaciju sa teritorijalno nadležnim Institutima i zavodima za javno zdravlje. 

Iz Instituta dodaju da se odluka donosi nakon sagledavanja epidemiološke situacije u populaciji, među zaposlenima i pacijentima, prostornih i drugih kapaciteta, kao i na osnovu sagledavanja specifičnih rizika kod hospitalizovanih pacijenata od komplikovanja njihovih osnovnih bolesti u slučaju obolevanja od respiratornih infekcija. 

Nošenje zaštitnih maski je i dalje obavezno za sve zaposlene i druge osobe koje borave u zdravstvenim ustanovama. Takođe, i dalje je indikovana primena posebnih mera prevencije i suzbijanja korona virusa u zdravstvenim ustanovama koje preporučuje Posebna radna grupa Ministarstva zdravlja, kao i u ustanovama socijalne zaštite i drugim osetljivim kolektivima, a prema preporukama Instituta za javno zdravlje Srbije", navode iz "Batuta".

Od 1. januara do danas 253 slučaja velikog kašlja u Srbiji

Na teritoriji Srbije u periodu od 1. januara ove godine do danas prijavljena su ukupno 253 potvrđena slučaja velikog kašlja, a u tom periodu prijavljen je jedan smrtni ishod kod nevakcinisanog deteta mlađeg od tri meseca, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja i pozvalo sve građane da budu odgovorni prema svojoj deci i poštuju predviđeni kalendar imunizacije.

Profimedia
 

Takođe, prema podacima iz Servisa javnog zdravlja od 1. januara 2023. godine, zaključno sa 31. decembrom, na teritoriji Srbije zdravstveni radnici su prijavili ukupno 1.342 potvrđena slučaja velikog kašlja, kod kojih je dijagnoza postavljena tokom prošle godine.

U tom periodu, od početka sezone respiratornih infekcija, prijavljena su tri smrtna ishoda kod nevakcinisane dece mlađe od tri meseca, kod kojih je potvrđen veliki kašalj.

Ministarstvo zdravlja Srbije pozvalo je sve građane da budu odgovorni prema svom zdravlju i prema zdravlju svoje dece, i da poštuju predviđeni kalendar imunizacije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike