Pripadnici Sektora za vanredne situacije se sastali sa patrijarhom Porfirijem: Tema sastanka - zaštita crkava i manastira od požara (FOTO)

01.02.2024

14:11

0

Autor: 24sedam

Načelnik Čaušić je istakao da je sačinjen plan da se unapredi protivpožarna zaštita u više od 200 manastira i objekata SPC

Pripadnici Sektora za vanredne situacije se sastali sa patrijarhom Porfirijem: Tema sastanka - zaštita crkava i manastira od požara (FOTO)
Copyright Printscreen/Facebook/MUP

Pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova održali su sastanak sa Njegovom Svetosti Patrijarhom srpskim gospodinom Porfirijem u Patrijaršijskom dvoru Srpske Pravoslavne Crkve.

Tema sastanka, na kome je delegaciju Sektora za vanredne situacije predvodio v.d. pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Luka Čaušić bila je nastavak i unapređenje angažovanja Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova u pogledu zaštite od požara naših manastira i drugih objekata Srpske Pravoslavne Crkve.

- Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova u prethodnom periodu nastojao je da kroz različite aktivnosti podigne stepen zaštite od požara u verskim objektima Srpske Pravoslavne Crkve - istakao je načelnik Čaušić i dodao da se reprezentativni primer saradnje na ovom polju odnosi na manastir Hilandar u koji predstavnici Sektora za vanredne situacije od 2010. godine jednom u šest meseci odlaze i obučavaju monahe manastira po pitanju zaštite od požara, a dodatno su i opremili manastir vatrogasnim sredstvima i opremom.

Dodao je takođe da Sektor za vanredne situacije pomaže u podizanju nivoa protivpožarne zaštite i manastira Studenica, čije dobrovoljno vatrogasno društvo je opremio vatrogasnom opremom i čije opremanje i dalje nastavlja.

Načelnik Čaušić je istakao da je, uz podršku i odobrenje ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, sačinjen plan da se unapredi protivpožarna zaštita u više od 200 manastira i objekata Srpske Pravoslavne Crkve koji predstavljaju ne samo duhovno, već i kulturno i istorijsko bogatstvo Republike Srbije i srpskog naroda, tako što bi se odmah krenulo u preventivne obilaske predmetnih objekata i dali predlozi i preduzele konkretne mere za unapređenje zaštite od požara.

Čaušić je dodao da je, pored podizanja nivoa zaštite od požara u manastirima, plan da se u kasnijem periodu nastavi sa istim ili sličnim aktivnostima u ustanovama verskog obrazovanja i edukacije.

Njegova Svetost Patrijarh srpski gospodin Porfirije zahvalio se na naporima koje su do sada uložili pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova i istakao da Srpska Pravoslavna Crkva daje punu podršku predloženom planu za zaštitu manastirskih kompleksa i drugih objekata Srpske Pravoslavne Crkve.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike