Svetosavska akademija u MTS dvorani: Brnabić - cilj nam je da zdrave vrednosti budu okosnica obrazovnog sistema (FOTO)

27.01.2024

20:41 >> 22:23

0

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla je ranije za Tanjug da će Svetosavska akademija biti prilika da obrazovni sistem pokaže da ima nešto što je najvrednije, a to su deca

Svetosavska akademija u MTS dvorani: Brnabić - cilj nam je da zdrave vrednosti budu okosnica obrazovnog sistema (FOTO)
Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Svetosavska akademija pod nazivom "U duhu svetosavlja" koju organizuje Ministarstvo prosvete održana je večeras u 20 časova u MTS dvorani u Beogradu.

Akademiji su prisustvovali predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, patrijarh srpski Porfirije, kao i ministri Ivica Dačić, Danica Grujičić, Jelena Begović, Darija Kisić i Tomislav Žigmanov, predstavnici Ministarstva prosvete Ministarstva odbrane, Grada Beograda i verskih zajednica.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla je ranije za Tanjug da će Svetosavska akademija biti prilika da obrazovni sistem pokaže da ima nešto što je najvrednije, a to su deca.

Takođe, kako je rekla ministarka, na Svečanoj akademiji deo programa biće posvećen i deci stradaloj u majskim tragedijama.

- Savindan jeste dan koji nazivamo školskom slavom, danom kada obeležavamo školsku slavu, prosvetiteljstvo i pismenost, dižući na pijedestal obrazovanja i važnost obrazovanja dece i odraslih. Taj dan, 27. januar, za svakog od nas biće večno poseban, jer slavimo život i dela jednog posebnog čoveka, princa Rastka, našeg Svetog Save. Delatnost Svetog Save bila je od ogromnog značaja za srpsku državu i društvo na više polja - rekla je ministarka.

Ona je dodala da je Sveti Sava jedna duhovna vertikala uspostavljanja i očuvanja srpskog nacionalnog i državnog identiteta koju je uspostavio i koja se održava sve do danas.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je večeras na Svetosavskoj akademiji u Beogradu da je obrazovanje prioritet države i da će nastaviti da radi na temeljima koje je postavio Sveti Sava.

- Obrazovanje jeste i biće prioritet naše države. Cilj nam je da zdrave vrednosti budu okosnica obrazovnog sistema i vaspitnog rada sa učenicima, da razvijamo pozitivne ljudske vrednosti kod učenika i unapređujemo odnose zasnovane na međusobnom poštovanju, solidarnosti, uvažavanju različitosti. Upravo iz tog razloga nastojimo da negujemo talente od osnovno-školskog uzrasta i da posebno ističemo učenike koji stvaraju izuzetne rezultate na republičkim i međunarodnim takmičenjima - rekla je premijerka.

Ona je dodala da upravo zbog toga država nastoji da veliki broj učenika koji su prepoznati da imaju izuzetne sposobnosti, redovno i kontinuirano prati i pomaže im da dostignu svoje maksimalne kapacitete.

Tanjug/Sava Radovanović
 

- Nastavljamo sa još jačom podrškom prevencije nasilja, radom sa roditeljima, učenicima i nastavnicima, uz zajedničke snage svih nadležnih resora. Kroz platformu 'Čuvam te', ali i kroz direktnu komunikaciju želimo da pošaljemo poruku apsolutne nulte tolerancije za bilo kakav vid nasilja - naglasila je premijerka osvrnuvši se na majske tragedije koje su pogodile Srbiju.

Ona je dodala da je Sveti Sava sadio seme plemenitosti, čovekoljublja, rodoljublja i pravde.

Patrijarh Porfirije rekao je večeras na Svetosavskoj akademiji da je u rukama Svetog Save kompas našeg naroda za budućnost i da moramo da nastavimo da čuvamo veru i tradiciju i sećanje na Svetog Savu za sledeće generacije.

Patrijarh je rekao da je Sveti Sava bio čovek pravoslavnog istoka, istinski monah, otac monaštva, rukovoditelj i predvodnik naroda.

Tanjug/Sava Radovanović
 

- Sava je doživeo i znao, pa i nama potomcima predao, da bez žive i delatne vere u Hrista, bez vrlinskog života, bez preobraženja koji donosi pokajanje, bez podviga i molitve, nema ni istinskog poznanja Boga, ni istinskog poznanja sebe, a takođe da bez mira sa Bogom i sobom, nema mira ni sa bližnjima - rekao je on.

Istakao je da je Sveti Sava bio predan veri i Bogu da je zbog toga postao i svetitelj, čiji je zadatak bio da voli ljude, preobražava i prosvećuje, da obnavlja, unapređuje, ali i da teši kada je potrebno. On je rekao da Sveti Sava, nije običan čovek već svetitelj Božji i svedok Hristov i kao takav duhovni otac našega roda.

- Zbog toga je svetlošću Hristovom bio prosvećen da vidi mnogo dalje od burnih i nepredvidivih godina u kojima je on živeo, da vidi vreme koje je nama danas povereno, ne manje burno i teškovno, i da nas pripremi za njega - rekao je on.

Tanjug/Sava Radovanović
 

On je rekao da danas naš narod, kako je istakao ubira polodove rada i učenja Svetog Save.

Student Fakulteta primenjenih umetnosti Matija Simović je osmislio kompletan izgled programa koji je inspirisan sprskom kulturom, tradicijom i običajima.

Na sceni je bio i hor iz Ćuprije, a predstavila se i Dramska grupa učenika Radio Beograda.

Himnu je otpevao Nemanja Crnatović, a pesmu "Mi smo deca neba" izveo je hor crkve Sveta Petka.

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Svetog Savu, utemeljivača srpske crkve, države i školstva. U njegovu čast se za vikend širom Srbije, regiona i sveta organizuju svetoslavske proslave i akademije pri crkvama, manastirima, srpskim školama i klubovima.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike