Nakon Španije, na red dolazi i Srbija: Anticiklon Zevs donosi proleće usred februara - temperatura će ići i do 20 stepeni!

30.01.2024

16:27

0

Autor: Lj. S.

Posle toplog perioda, sledi zahlađenje

Nakon Španije, na red dolazi i Srbija: Anticiklon Zevs donosi proleće usred februara - temperatura će ići i do 20 stepeni!
Tan2022-2-6_1458986_5 - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

Meteorolog Ivan Ristić na svom Fejsbuku podelio je najnoviju prognozu za početak februara u kojoj je najavio da će afrički anticiklon nazvan Zevs doneti rekordno visoke temperature za ovo doba godine. 

Naime, on je napisao da je zbog ovog anticiklona u Španiji zabeleženo čak 30 stepeni, kao i da će se Srbija uskoro naći na putu ovom talasu. 

- Efekti afričkog anticiklona koji je pogodio Evropu mogli bi u Srbiji da se osete tek početkom februara. Nakon osetno prolećnih temperatura, imaćemo i tri nedelje prave zime. Najtopliji dani biće nedelja, ponedeljak i utorak, 4, 5. i 6. februar, sa najvišim temperaturama oko 15 stepeni Celzijusa, ponegde čak i blizu 20 stepeni Celzijusa  - najavio je Ristić.

Printscreen
 

Meteorolog je kazao da će glavnina hladnog arktičkog vazduha sa prolaskom dubokog ciklona sredinom sledeće nedelje ostati severnije i istočnije od Karpata. 

- Tako da se kod nas očekuje samo manji pad temperatura tako da će maksimumi u drugoj polovini sledeće nedelje biti oko 10 stepeni Celzijusa. Početkom druge dekade februara doći će do produbljavanja visinske doline daljeg pada vazdušnog pritiska i premeštanja dubokog ciklona preko Evrope sa zapada na istok, tako da sredinom februara u njegovoj zadnjoj strani prema nama će početi da pristiže hladan vazduh sa severa Evrope, koji će usloviti pad temperature i ponovo šanse za pojavu snega u nižim predelima - pojasnio je meteorolog Ristić.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike