Srpski raketni sistem "Alas" je ponos cele nacije: Proizvodi ga samo 20 zemalja u svetu, dogodine u naoružanju Vojske Srbije!

30.01.2024

19:53

0

Autor: I.K.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas prikaz opreme Vojske Srbije u kasarni "Topčider"

Srpski raketni sistem "Alas" je ponos cele nacije: Proizvodi ga samo 20 zemalja u svetu, dogodine u naoružanju Vojske Srbije!
Copyright M.K./ATAImages /Strahinja Aćimović/MO i VS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, tokom današnjeg obilaska prikaza opreme Vojske Srbije u kasarni "Topčider", posebno je istakao raketni sistem "Alas" domaće proizvodnje, koji je, kako je rekao, na ponos svih nas, jer ga u svetu proizvodi samo 20 zemalja. 

On je naglasio da se u vojsku ulaže kako bi se sačuvala i branila zemlja, koja je vojno neutralna i nikoga ne ugrožava.

- U današnjim uslovima, ako nemate dovoljno snažnu vojsku nećete imati ni zemlju ni državu, i onom ko to ne razume ja ne mogu da objasnim. Kada pogledate koliko se naoružavaju svi oko nas, i čime i kako, mi u skladu sa tim moramo da osnažimo našu odbranu i naš koncept tzv. totalne odbrane - rekao je Vučić.

TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ
 

 

Vučić je istakao da "glavni aduti" Vojske Srbije nisu prikazani danas u "Topčideru", već da će biti prikazani na Dan državnosti, 15. februara u Nišu i drugim gradovima.

- Videćete i "Repelent", zatim FK-3, uskoro HQ-17 i mnogo toga - najavio je Vučić.

Dodao je i da Vojsci Srbije treba još mnogo samohodnih haubica "nora" i desetine borbenih vozila "miloš 2" i "lazar 3", te je apelovao na "Jugoimport SDPR" da ih isporuče na vreme.

"Alas" - ponos nacije

Između ostalog naoružanja, danas je pokazano i borbeno vozilo BOV OT koje se u potpunosti proizvodi kod nas, a koje je mnogo jeftije od kunkurencije i sa Zapada i sa Istoka. Snajperske puške koje proizvodi "Zastava" iz Kragujevca, kako su potvrdili snajperisti, pogađaju metu na kilometar i po. Vučić je rekao da je veoma zadovoljan što su puške iz Kragujevca, a municija za njih iz "Prvog partizana" iz Užica.

Youtube/MO i VS
 

 

Možda najveći ponos predstavlja srpski raketni sistem "Alas" na kojem je država, kako je naglasio predsednik Vučić, mnogo radila.

- Mnogo dugo smo radili na ovoj raketi i nadam se da ćemo do početka naredne godine da je ubacimo u naoružanje. To kad koristite, tenk ne može da vam pobegne. Samo velike sile ovo rade, 20 zemalja u svetu proizvodi ovako nešto, a mi smo jedna mala zemlja koja ovo proizvodi na ponos svih nas - istakao je predsednik Srbije danas u "Topčideru". 

"Alas" je bez sumnje najambiciozniji razvojni projekat srpske vojne industrije u tehničko-tehnološkom smislu. Reč je o protivoklopnom raketnom sistemu velikog dometa sa principom vođenja bez neposrednog vizuelnog kontakta sa ciljem. Predstavljen je na izložbi vojne opreme u Abu Dabiju. 

Može da deluje po tenkovima, borbenim vozilima pešadije, infrastrukturnim objektima, brodovima, industrijskim objektima, niskoletećim helikopterima... Izuzetno je precizan zahvaljujući ugradnji TV ili IC glave za samonavođenje, koja ovu raketu pretvara u vrstu "raketnog snajpera".

Youtube/MO i VS
 

 

Nije vezan za jednu vrstu platforme, što je takođe njegova velika prednost, i može se lansirati i sa pokretnih i stacionarnih lansera, pa i helikoptera. Ima termalnu glavu i mlazni motor.

Maksimalni domet je 25 kilometara. Raketa može da se programira da leti po unapred zadatim koordinatama, te da se transformiše u izviđačko-raketni sistem.

Značaj odbrambenog sistema

Prema rečima penzionisanog general-majora Luke Kastratovića, značaj proizvodnje ovakvog raketnog sistema leži pre svega u činjenici da je u pitanju protivoklopni sistem, te sa razvijenom protivtenkovskom odbranom zaokružuje prednost našeg odbrambenog sistema. 

- Ovakvi, protivoklopni sistemi pokazuju svoj značaj posebno od rata u Ukrajini i Zalivu. Svet je svedok zaoštravanja i pretnji, pre svega u odnosu Amerike i Kine, a kada je reč o našoj teritoriji, vidimo da se i tzv. Kosovo naoružava, tako da je za odbranu zemlje od potencijalnog napada neophodno imati ovakva protivoklopna sredstva. Ona nama ne služe da bismo bilo koga napali, već da predstavljaju faktor odvraćanja - ističe general Kastratović.

YouTube/TV Prva
General-major Luka Kastratović

 

Ističe da je prednost ovog raketnog sistema u tome da ne mora da ima neposredno vizuelni kontakt.

- Upravlja se pomoću radara, i to je velika prednost za našu odbranu. Uz sve to naoružanje, neophodno bi bilo da se uvede obavezno služenje vojnog roka, kako bi stanovništvo bilo obučeno za rukovanje naoružanjem. Nije tu samo pitanje ratnih dejstava, i u mirnodopskim uslovima stanovništvo treba da bude osposobljeno za razne vanredne situacije da reaguje. To pozitivno utiče na moral i samopouzdanje celokupnog stanovništva, a samim tim i države - poručuje Kastratović.

Dodaje da je Vojska Srbije bolje opremljena naoružanjem nego naše komšije, da imamo znatno jaču odbranu, što pre svega leži u činjenici da su brojni naši susedi članice NATO, te i ne ulažu u odbrambene sisteme, računajući na podršku Alijanse. To nije dobro, jer svaka država, pored ekonomske snage, mora da ima političku moć i jaku odbranu, kako vojnu, tako i civilnu, naglašava general-major Kastratović.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike