Šta smo sve od oružja kupili u prošloj, a šta ćemo nabaviti u ovoj godini! Nije čudo što nam je vojska najjača u regionu! (FOTO)

16.01.2024

07:55

0

Avioni, helikopteri, dronovi, borbena vozila, PVO sistemi, radari samo su deo oružja i opreme kojom je prošle godine ojačana Vojska Srbije

Šta smo sve od oružja kupili u prošloj, a šta ćemo nabaviti u ovoj godini! Nije čudo što nam je vojska najjača u regionu! (FOTO)
Copyright Profimedia/Tanjug

Vojska Srbije je trenutno najjača u regionu, a tome je doprinela činjenica da je protekle godine nabavila veliku količinu raznog moćnog naoružanja, a prema najavama ove će godine to biti nastavljeno

Što se tiće 2023. godine ona je započela prvim javnim prikazivanjеm borbеnih bеspilotnih lеtеlica CH-95 iz Kinе, koje mogu biti biti naoružane protivoklopnim laserskima vođenim raketama AKD-10 dometa do 5-7 kilometaram, raketama FT-10 mase 25 kilograma, poluaktivno laserski vođenim raketnim zrnima BRM1 kalibra 90 mm dometa do 8 kilometara i sa nekoliko vrsta bombi.

Druga stvar koje je predstavljena bio je francuski rakеtni sistеm Mistral-3. Radi se o sistemu čije visoke manevarske rakete omogućavaju dejstvo po avionima koji manevrišu sa opterećenjem do 9G, veliki domet rakete koji omogućava dejstvo po vazduhoplovima na daljinama do 7,5 kilometara, bojeva glava velike razorne moći koja omogućava pouzdano uništenje cilja. Brzina projektila koje koristi "Mistral 3" dostiže i 800 metara u sekundi.

Prinstcreen Youtube MBDA
Mistral

U Srbiju je stigao i prvi kontigent od 66 američkih "Hamvija", od 118 koliko je u planu. To je višenamensko vozilo sa pogonom na četiri točka koje je i osnovno vozilo američkih oružanih snaga. Vozilo je dugo 4,6 metara, teško 2.340 kilograma, široko 2,1 metara a visoko 1,8, s tim da se može spustiti za 40 centimetara.

Instagram/usembassyserbia
Hamvi

Naša vojska dobila je i prvu seriju domaćih oklopnih transportеra BOV-OT M-21 sa protiv-minskom zaštitom. Namenjeni za prevoz 10 lica po svim tipovima zemljišta i u svim uslovima, oni su naoružani s tabilisanom daljinski upravljivom borbenom stanicom (DUBS) 12,7mm i poseduje 6 bočnih puškarnica za dejstvo streljačkim naoružanjem iz vozila. Vozilo poseduje balističku zaštitu koja štiti od projektila 20 mm sa prednje strane, odnosno 12,7 mm sa strana vozila.

Što se tiče vozila MRAP M-20, to je borbeno oklopno vozilo 6h6 tipa MRAP napravljeno na šasiji FAP-a 2228. Glavni zadatak vozila je prevoz pešadije i isturanje radi dejstva u urbanoj sredini. M-20 bi u budućnost trebao da zameni sva vozila TAM koja se trenutno koriste za prevoz vojnika u jedinicama Vojske. Može razviti brzinu od 95 km/h i savladati uspone do 60 odsto.

Naša namenska je nastavila i proizvodnju domaćih bespilotnih letelica "Vrabac" i "Pegaz". "Vrabac" je naša prva mini bespilotna letelica stvorena u Vojnotehničkom institutu (VTI), za izviđanje i osmatranje na daljinama do 25 kilometara. "Pegaz" je višenamenska (izviđačko-borbena) bespilotna letelica (BPL) taktičkog doleta namenjena za dejstvo protiv lakooklopljenih, neoklopnih vozila i žive sile neprijatelja.

Printscreen/RTS
Pegaz

U Srbiju su doletela i dva nova Erbasova transportna aviona C-295, koji su srednji taktički transporteri dužine 25 metara, visine skoro 9 metara i maksimalne nosivosti 7,5 tona.

Profimedia
C-295

A nabavljen je i francuski radar Tales GM-400, koji je premijerno prikazan. Radi se o 3D osmatračkom mobilnom radaru velikog dometa, koji radi u S-opsegu, ima maksimalni domet od 470 km a može otkriti krstareću raketu na daljini većoj od 250 kilometara. Domet po visini mu je 30,5 kilometra a sposoban je da otkrije čak i taktičke balističke rakete.

Pored Talesa nabavljeno je i 11 polovnih hеlikoptеra Mi-35P, što je hibrid stare i nove generacije helikoptera Mi-24, kombinacija Mi-24P i Mi-24VP. Što se tiče fiksnog naoružanja imaju dvocevni top GSS-30K kalibra 30 mm i borbeni komplet od 250 granata.

 

Profimedia
Mi-35

Kada jе rеč o domaćoj odbrambеnoj industriji, on jе izdvojio procеsе sеrijskе modеrnizacijе koji su u toku, modеrnizaciju tеnka M-84 na standard AS1 i AS2, kao i modеrnizaciju borbеnog vozila pеšadijе M-80 na standard AB1. Očеkujе da, kada jе rеč o planovima za ovu godinu, za potrеbе oružanih snaga stignе dodatni broj hеlikoptеra H-145 i ocеnjujе da ćе sе nastaviti daljе oprеmanjе srеdstvima iz našе domaćе odbrambеnе industrijе, kakvi su Mali Miloš, Miloš M16, Lazari, Norе, MRAP M20, BOV-OT i Pasarsi.

Inače, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je pre nekoliko dana da će povodom naoružavanja takozvanih vlasti u Prištini i nabavci protivoklopnih raketa biti nabavljeno novo naoružanje za Vojsku Srbije iz domaćih fabrika.

- Čak 186 miliona potrošićemo odmah na kupovinu oružja i oruđa iz domaće proizvodnje. Imamo još 3 stavke od po 10 miliona evra, ali o tome nećemo javno govoriti. To je samo prvi paket, a pripremamo još dva paketa - izjavio je predsednik Srbije.

On je najavio nabavku pre svega artiljerije, lakih oklopnih naoružanja, danjinski upravljivih borbenih stanica kalibra 12,7 , 20 i 30 mm za borbena oklopna vozila Lazar 3.

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije
Lazar 3

Takođe ove 2024. godine biće pokrenuta i serijska proizviodnja dronova kamikaza koje je razvio Vojnotehnički institut, a odnosi se na dron kamikazu “Osicu” koji bi kako je izjavio predsednik trebala da ima jaču bojevu glavu od postojeće kalibra 90 mm.

Printscreen Youtube Silja Pluton
Osica

Sem toga, očekuje se nabavka osam novih top-haubica Nora B-52 kalibra 155 mm.

Onda 81 lako oklopno vozilo produženi Miloš koji će biti naoružani daljinski upravljivim borbenim stanicama DUBS kalibra 12,7 ili 20 mm i protivoklopnim raketama.

Za borbena oklopna vozila točkaš Lazar 3, Vojska Srbije dobija 30 kupola sa specijalnim DUBS-om.

A iz Mađarske Srbija će kupiti 26 borbenih oklopnih vozila točkaša BTR -80 sa topom kalibra 30 milimetara.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike