Ko neće da nosi oružje, duplo duže će služiti vojsku: Ministar Vučević kaže da u kasarnama ima posla i za one sa prigovorom savesti

25.01.2024

13:09

0

Autor: 24sedam

Ima da se čisti krug, logističke akcije, da pomažete one koji nose oružje, kaže ministar odbrane Miloš Vučević

Ko neće da nosi oružje, duplo duže će služiti vojsku: Ministar Vučević kaže da u kasarnama ima posla i za one sa prigovorom savesti
Copyright tanjug/MINISTARSTVO ODBRANE-VOJSKA SRBIJE

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je u slučaju vraćanja obaveznog služenja vojske Ministarstvo odbrane imalo u vidu i one koji ne žele da nose oružje, pa će i njima biti omogućeno da služe vojni rok ali će on trajati, verovatno, duplo duže.

- Naravno, da vidimo i one koji će imati prigovor savesti. Ako imate pravo po Ustavu da istaknete prigovor savesti, to je po pitanju nošenja oružja, a ne uniforme. Ne morate da nosite pušku, ima u kasarnama i drugih zadataka. Odmah da najavim, vrlo precizno ćemo o tome da razmišljamo - duplo duže trajanje za one koji neće da nose oružje. Prigovor savesti se odnosi na nošenje oružja, a ne na nošenje uniforme. Ima da se čisti krug, logističke akcije, da pomažete one koji nose oružje. Nastavićemo dalje naoružavanje vojske Srbije, ne da bismo se takmičili nego čuvali državu - izjavio je Vučević.

- Ako imate pravo da istaknete prigovor savesti, to je za nošenje oružja, a to nije za život u kasarnskim uslovima - dodao je Vučević.

On je rekao da će 30. januara Ministarstvo odbrane predstaviti godišnju analizu stanja u Vojsci Srbije kada će sa celim vojnim vrhom podneti izveštaj predsedniku države.

TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ
 

- Toga dana imaćemo jedan prikaz naoružanja i vojne opreme i argumentovano ćemo predsedniku obrazložiti zašto smatramo da treba ukinuti suspenziju obaveza služenja vojnog roka, kao i to koliko predlažemo da on traje - rekao je on za TV Pink.

Ministar je dodao da će se o rokovima trajanja vojnog roka još razgovarati, dodajući da vraćanje obaveznog služenja vojnog roka nije priprema za rat, već je to priprema da se sačuva država i da imamo generacije koje znaju da brane svoju državu, koje znaju da brane i svoje porodice, majke i očeve, a sutra svoje supruge i decu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike