"Gazele" na beogradskom nebu: Počela letačka obuka kadeta Vojne akademije (FOTO)

17.01.2024

22:51

0

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije saopštili su da je danas na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici i u širem rejonu Beograda počela letačka obuka kadeta

"Gazele" na beogradskom nebu: Počela letačka obuka kadeta Vojne akademije (FOTO)
"Gazela" na vojnom aerodromu u Batajnici - Copyright Ministarstvo odbrane

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije saopštili su da je danas na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici i u širem rejonu Beograda počela letačka obuka kadeta četvrte godine Vojne akademije na studijskom programu Vojno vazduhoplovstvo.

"Obuka je prvi segment letačkog osposobljavanja kadeta za dužnosti pilota helikoptera VS, a izvodi se na lakim višenamenskim helikopterima 'gazela', uz stručno vođstvo instruktora iz 204. vazduhoplovne brigade", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo odbrane
 

Kadeti srpskog vazduhoplovstva će u ovoj fazi proći osnovnu obuku, kontrolne letove sa instruktorom, samostalne letove, kao i vežbe aerodromskog, odnosno vanaerdromskog poletanja i sletanja.

Pre pristupanja letačkoj obuci, svi kadeti su prošli neophodnu zemaljsku pripremu, koja obuhvata poznavanje osobina helikoptera "gazela" i njegovih sklopova, radio-navigacijske opreme, tehnike pilotiranja i teoretske sadržaje iz oblasti aerodinamike i meteorologije.

Ministarstvo odbrane
 

 

"U skladu sa programom obučavanja, kadete u nastavku očekuje navigacijsko, grupno, instrumentalno i noćno letenje, kako bi bili u potpunosti osposobljeni za ovaj tip vazduhoplova, a potom i preobuka za borbene helikoptere 'gama' ili višenamenske transportne helikoptere Mi-17, čime se zaokružuje kompletan proces njihove letačke obuke tokom studija", dodaje se u saopštenju Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike