Srpski general bez tajni: Omladino, evo zašto je vojni rok dobar i za vas i za državu

07.01.2024

07:29

0

Milomir Miladinović, general-potpukovnik u penziji, naglašava da je većina građana za služenje vojnog roka

Srpski general bez tajni: Omladino, evo zašto je vojni rok dobar i za vas i za državu
Vojska Srbije - Copyright Antonio Ahel/ATAImages

General-potpukovnik u penziji Milomir Miladinović izjavio je da je četiri meseca obaveznog služenja vojnog roka dovoljno za obuku jer su mladi inteligentiniji i oprema savremenija.

- Predvojnička obuka je nekad trajala 15 dana, da neko kaže da je obučen da koristi pušku. Danas imamo savremeno oružje i mladi su intelektualno sposobniji. Ranije da bi izvršio artiljerijsko gađanje, pomoćno sredstvo je bilo olovka i papir i neki srednjoškolac ili student koji zna da izračuna elemente. Danas to radi kompjuter i oni znaju da ga koriste - rekao je Miladinović za Tanjug.

Odgovarajući na pitanje da li će vojska "prevaspitati" omladinu, Miladinović je rekao da smatra da je omladina dovoljno vaspitana, kao i da poznaje probleme države.

- Prema svim anketama, najveći broj mladih i starijih su, preko 50 odsto, za služenje vojnog roka - rekao je Miladinović.

Ističe da je zamrzavanjem obaveznog služenja vojnog roka za 13 godina Vojska Srbije izgubila na masovnosti i da danas nema omladine koja ima manje od 30 godina starosti, a koja se prijavljuje na dobrovoljno služenje. Dodaje da je važan aspekt služenja vojnog roka i disciplina koja se tamo usvaja, ali koja je, svakako, prema pravilima i propisima.

- U vojsci se stalno stvara kolektiv i borba da kolektiv bude najuspešniji u okviru svoje jedinice. Tu je i poštovanje autoriteta i vojna disciplina je zasnovana prema pravilima i propisima - rekao je Miladinović.

Dodao je da je državi potrebna priprema za odbranu i snažna vojska, ali da Srbija nije zemlja koja ima u planu da ratuje na tuđim teritorijama i da, koliko god da državu obavezno služenje vojnog roka može da košta, o ceni ne treba da se razmišlja.

- Država mora da bude spremna za odbranu, ne sme da se razmišlja o ceni - smatra Miladinović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike