"Ferari" među helikopterima: Pola veka "gazela" krstari srpskim nebom

16.07.2023

09:18

0

U naoružanje JNA ušao je 1973. i bio je najsavremeniji helikopter tog vremena

"Ferari" među helikopterima: Pola veka "gazela" krstari srpskim nebom
Copyright RTS printscreen

Helikopter "gazela" obeležava 50 godina aktivnog letenja na nebu iznad Srbije. Kada je ušao u naoružanje JNA 1973. bio je najsavremeniji helikopter tog vremena. Iskusni piloti Vojske Srbije, kažu da je i dalje "ferari" među helikopterima.

Koristi se za protivoklopna dejstava, ali i za obuku kadeta, kako onih sa Vojne akademije, tako i onih koji iz civilstva mogu da postanu piloti preko Kursa za rezervne oficire.

RTS printscreen
 

 

Major Ivan Poljičak priprema se za svoj poslednji let u vojničkoj karijeri. Prvi put poleteo je pre 32 godine, kao kadet Vojne akademije. Prvog samostalnog leta seća se, kaže, kroz maglu, zapamtio je samo snažne emocije.

"Pa biću neiskren ako prećutim činjenicu da je ovo vrlo emotivan trenutak za mene, budući da verovatno predstoji moj poslednji let na ovom helikopteru dok sam u službi u Vojsci Srbije", kaže major Poljičak.

Za 30 godina aktivne oficirske službe, Poljičak nije menjao tip helikoptera na kom leti. Letenje je za njega, kaže, način života.

RTS printscreen
 

 

"U godini kada ovaj helikopter slavi 50 godina službe ja mogu da kažem da je ovaj isti helikopter meni podario 32 predivne godine, obilje nekih lepih trenutaka nekih situacija punih adrenalina, uzbuđenja napetosti i lepote na svoj način", ističe major.

Major Mirko Milošević kaže da je helikopter "gazela" je na zalasku karijere, i da očekuju da dobiju adekvatnog naslednika.

"Njene performanse, njene letne karakteristike uopšte ne zaostaju za najsavremenijim helikopterom, jer kao što sam rekao ona jeste donela revoluciju u svetu helikoptera i uporavo zbog toga, zbog njenih aerodinamičkih svojstvava i dan danas može da parira najsavremenijim helikopterima", tvrdi major Milošević.

"Gazela" čuva i neke rekorde

Od 1973. godine od kada je u upotrebi, "gazela" je imala nekoliko varijanti, konkretno "gama" je naoružana protivoklopnim raketama.

RTS printscreen
 

 

Helikopter "gazela" nastao je krajem šezdesetih, u vreme hladnoratovskih tenzija, kao saradnja Francuske i Velike Britanije. Konačan oblik, dobio je 1971. Jugoslavija je veoma brzo izrazila želju za nabavkom i proizvodnjom po licenci. Konstruktori su tada, u svet helikoptera uneli revoluciju posebnim oblikom repnog rotora.

"Letelica je kroz svoju istoriju, naravno u specijalnim oblicima i pripremljenosti, postavili preko 20 svetskih rekorda od kojih su četiri još uvek važeća, između ostalog drži rekord za najvećom visinom leta od preko 12.400 metara.

Iz kontrolnog tornja poruka za "senku 665": "Čestitke na uspešnoj letačkoj karijeri i srećan odlazak u penziju od kolega!!".

RTS printscreen
 

 

Dok su kolege čestitale majoru Poljičku polednji let i dugu i uspešnu karijeru na helikopteru "gazela", drugi mladi pilot imao je svoj prvi samostalni let na najsavremenijem borbenom helikopteru Vojske Srbije Mi-35.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike