Nagrade za najbolje: Patrijarh u Gračanici podelio stipendije studentima i srednjoškolcima sa KiM

06.01.2024

16:06

0

Stipendije su dodeljene iz Zadužbine Sime Andrejevića Igumanova, jednog od najvećih prosvetnih i crkvenih dobrotvora i osnivača Prizrenske bogoslovije " Sveti Kirilo i Metodije"

Nagrade za najbolje: Patrijarh u Gračanici podelio stipendije studentima i srednjoškolcima sa KiM
Tan2022-9-11_211346857_3 (1) - Copyright Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije podelio je danas na svečanosti u Domu kulture u Gračanici stipendije studentima i srednjoškolcima sa Kosova i Metohije.

Stipendije su dodeljene iz Zadužbine Sime Andrejevića Igumanova,  jednog od najvećih prosvetnih i crkvenih dobrotvora i osnivača Prizrenske bogoslovije " Sveti Kirilo i Metodije".
Patrijarh Porfirije je naglasio da na je na ovaj način izvršeno delo Sime Igumanova koji je izdanak Kosova i Metohije.

- On je sve što je imao, svoje biće, svoje srce darovao Kosovu i Metohiji. Podelio ga , uslovno rečeno na dva dela. Jedan deo svoga srce, svoje ljubavi, svoga bića je ostavio Bogosloviji u Prizrenu, a drugi deo je ostavio takođe Kosovu i Metohiji , odnosno mladosti Kosova i Metohije - rekao je patrijarh Porfirije.

Vladika raško - prizrenski Teodosije istakao je da je patrijarh produžena ruka dobrotvora Sime Igumanova i da je ovo delo koje čini Božje delo.

- Sve činite da škola bogoslova u Prizrenu funkcioniše i da živi i radi i da profesori i radnici budu zadovoljni i učenici radosni i srećni. Ne samo Bogoslovija nego i mnogo dece, učenika i studenata sa Kosova i Metohije imaju stipendiju pomoći iz vaših ruku - naglasio je vladika raško - prizrenski Teodosije.

Na svečanosti su između ostalih nastupili i Vizantijski hor "Mojsije Petrović" iz Beograda, baletska i muzička škola iz Gračanice, kao i mladi umetnici Pavlina Radovanović, Helena Inić , Helena Popović.

Po završetku svečanosti patrijarh Porfirije je krenuo put Pećke patrijaršije gde će sutra, na Božić, služiti svetu liturgiju.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike