Patrijarh Porfirije posetio srpski narod u Orahovcu i Velikoj Hoči

04.01.2024

14:54

0

Drugi dan posete patrijarha Porfirija narodu na Kosovu i Metohiji započeo je svetom liturgijom

Patrijarh Porfirije posetio srpski narod u Orahovcu i Velikoj Hoči
Copyright Foto: SPC

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije posetio je danas srpski narod i crkve u Orahovcu i Velikoj Hoči.

Drugi dan posete patrijarha Porfirija narodu na Kosovu i Metohiji započeo je svetom liturgijom koju je, u drevnoj Pećkoj Patrijaršiji, služio jeromonah Nikon, duhovnik beogradskog manastira Vavedenja Presvete Bogorodice.

Foto: SPC
 

Pomolivši se za mir, zdravlje i napredak svega sveta, patrijarh Porfirije se, sa svojom sveštenom pratnjom, uputio ka Orahovcu, gde ga je, ispred crkve Uspenja presvete Bogorodice podignute 1859. godine na starijim temeljima hrama, dočekao i pozdravio episkop raško-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom, decom i žiteljima tog mnogostradalnog metohijskog mesta, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

Foto: SPC
 

Tom prilikom, patrijarh Porfirije je mališanima uručio skromnu novčanu pomoć i ikonice, a oni su uzvratili pesmama orahovačkog kraja, božićnim čestitkama i ikonama koje su sami osmislili i crtali.

Patrijarh je u Orahovcu obišao radove na obnovi crkve Uspenja presvete Bogorodice, kao i dom orahovačke porodice Vitošević i razgovarao sa ukućanima.

Crkva Uspenja presvete Bogorodice i plato ispred nje su središte života preostalog malobrojnog srpskog stanovništva, čiji se celokupan život odvija u enklavi od svega nekoliko ulica oko crkve.

Foto: SPC
 

Crkva u Orahovcu je izgrađena je 1859. godine, na temeljima starije bogomolje o kojoj postoji pisani trag još u 15. veku. Na ikonostasu je ikona Majke Božje sa Bogomladencem Isusom Hristom, za koju se veruje da ima čudotvornu i isceliteljsku moć.

Patrijarh je zatim posetio i srpski narod u Velikoj Hoči , gde ga je dočekao veliki broj ljudi, kao i crkvu posvećenu Svetom Stefanu.

Foto: SPC
 

Patrijarha je u Velikoj Hoči dočekala i Jasmina Savić iz Turističke organizacije Kuršumlija koja je poželela Porfiriju dobrodošlicu na lokalnom dijalektu. Srpski patrijarh je i u Velikoj Hoči deci podelio poklone.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike