Srpski đaci napravili pametnu kuću: Osvojili zlato i specijalno priznanje za inovacije na Kipru (FOTO)

18.12.2023

13:46

0

Riznica otkrića potpomognuta veštačkom inteligencijom inspiracija je za budućnost i sadašnjim učenicima čačanske srednje škole

Srpski đaci napravili pametnu kuću: Osvojili zlato i specijalno priznanje za inovacije na Kipru (FOTO)
Đaci iz Srbije osvojili nagradu - Copyright RINA

Veštačka inteligencija polako ulazi u svaki segment našeg života, a da njen razvoj tek sledi najbolje pokazuju nove generacije mladih naučnika koji i te kako znaju da svoja znanja primene u praksi.

Bivši maturantii Tehničke škole iz Čačka, a sadašnji brucoši, svojim izvanrednim znanjem i zalaganjem, uz pomoć veštačke inteligencije napravili su pametnu kuću, u cilju zaštite ukućana i njihovih materijalnih dobara.

Oni su na Forumu na Kipru osvojili zlato i specijalno priznanje za inovacije.

- U početku nismo verovali da ćemo mi sami uspeti, međutim, kada je došlo do ovakvog uspeha svi su ponosni na nas - kazao je za RINU Veljko Jerotijević, član tima.

RINA
 

Oni su napravili aplikaciju koja je automatizovana i na kojoj se sve lepo vidi, bilo koja soba da se izabere.

Riznica otkrića potpomognuta veštačkom inteligencijom inspiracija je za budućnost i sadašnjim učenicima ove čačanske srednje škole.

- Negde nam je najzanimljivija staza koja se uključuje kada padne mrak, takođe unutar kuće, zanimljiv je regulator temperature, klima, kada se izađe iz kuće dok dugo u njoj niko ne boravi, manje se greje i samim tim manja je potrošnja. Takođe, veoma je interesantan senzor koji proverava vlažnost zemljišta, pomoću koga može da se održava vlažnost, te da se uključi sistem za navodnjavanje kada se vrednost spusti ispod nekog nivoa kada je podešen - rekli su sadašnji učenici Tehničke škole.

RINA
 

 

Olga Dukić, profesor u tehničkoj školi, ističe da je veštačka inteligencija sve više zastupljena u svakodnevnom životu i svakodnevnim obavezama, pa je samim tim ova pametna kuća samo prilika da se dodatno upoznaju njene mogućnosti.

- Kuća nam omogućava da možemo da se predstavimo na još nekim mestima u svetu, tako da smo sada sa ovog takmičenja koje je bilo na Kipru dobili poziv za Salon Inovacija koji se održava u Moskvi - rekla je Olga Dukić.

Prema rečima profesorke Dukić, tim će nastaviti sa razvijanjem postojećih, ali i novih patenata.

- Ovo što su oni sada uradili veliki je posao, ali i njihove ideje su tu veoma bitne. To je ono što se u celom svetu najviše ceni, tako da sve te njihove ideje moramo zaštititi, da to što su uradili ostane zauvek njihova svojina - zaključila je Dukićeva.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike