Delija od deset metara: Ovako će izgledati spomenik knezu Stracimiru koji će zablistati u centru Čačka (FOTO)

18.12.2023

11:34

0

Spomenik će biti postavljen na Gradskom trgu i biće vidljiv sa sve četiri strane

Delija od deset metara: Ovako će izgledati spomenik knezu Stracimiru koji će zablistati u centru Čačka (FOTO)
Knez Stracimir - Copyright RINA

Nakon godina čekanja grad Čačak će konačno dobiti novo spomen obeležje u samom centru. Spomenik će biti posvećen knezu Stracimiru, a idejno rešenje prezentovano je u sali Skupštine grada.

Spomenik je dizajnirao Zoran Ivanović, jedan od najpoznatijih srpskih vajara, redovni profesor Fakulteta primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Impozantan spomenik, visine od devet do deset metara, će se nalaziti na Gradskom trgu i biće vidljiv sa sve četiri strane, a prema rečima umetnika, biće potrebno od šest meseci do godinu da uradi skulpturu.

RINA
 

 

- O knezu Stracimiru nismo znali ništa, što je na neki način za autora i dobar momenat, jer mu ostavlja prostor za autorski pečat. S obzirom da podaci o knezu Stracimiru ne postoje, kako ga predstaviti, ako ne znamo kako je izgledao? To mi je dalo ideju da ga predstavim u formi ratnika i vladara, sa kacigom i mačem. Od samog starta nužno je bilo da počnem sa idejom ratnika i vladara, a sve ostalo se nadovezivalo. Mač predstavlja glavno oružje iz tog perioda, koje afirmiše borbu koja je dovela i do proširenja tadašnje Srbije. Drugo značenje, koje potencijalno ima mač, jeste simbol hrišćanstva - rekao je za RINU vajar Ivanović, ističući da može doći do još nekih modifikacija, ali da će spomenik biti napravljen od bronze.

Božidar Plazinić, likovni umetnik, bio je predsednik žirija za odabir umetnika koji će realizovati spomenik, koji su činili prof. dr Radoš Antonijević, akademski vajar, Dragomir Acović, arhitekta, prof. dr Dejan Ječmenica, istoričar i Milica Petronijević, istoričar umetnosti.

RINA
 

 

- U obrazloženju žirija, navodi se da je rad Zorana Ivanovića odgovorio na zahteve konkursa, kvalitetno je urađena skica sa dobro nađenim rešenjem predstavljanja nepostojećeg portreta kneza Stracimira, a presudilo je i veliko iskustvo umetnika u realizaciji spomeničkog nasleđa. On je možda jedan od najvećih poznavaoca figure konja, na kojoj je i magistrirao - rekao je Plazinić dodajući da će biti ponos svih nas Čačana, kada ovako dinamična i velika skulptura bude na našem trgu.
 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike