Šokantno istraživanje u novosadskim školama: Najmlađi kockar ima samo 12 godina, počeo sa 10, a igra rulet zajedno sa ocem!

18.12.2023

12:18

0

Od 790 ispitanika, skoro polovina igra neku igru na sreću, od toga je šest odsto zavisnika od kockanja koji nisu registrovani

Šokantno istraživanje u novosadskim školama: Najmlađi kockar ima samo 12 godina, počeo sa 10, a igra rulet zajedno sa ocem!
rulet profimedia-0278487727 - Copyright Profimedia

Srbija je po broju kockarnica po glavi stanovnika na drugom mestu u Evropi, pokazuju podaci Svetske zdravstvene organizacije.

Najčešće su od kocke zavisni mladi starosti od 18 do 25 godina, a najmlađi zavisnik u Novom Sadu ima samo 12 godina.

To je pokazalo istraživanje održano u tri osnovne i tri srednje škole na području ovog grada.

Psihološkinja Jasmina Leković iz Centra "Život nije igra" bila je jedan od organizatora istraživanja, a objašnjava da određen broj dece bude u kockanje uvučen od strane roditelja. Druge uvuče društvo i okolina kojoj žele da pripadaju.

- Od 790 ispitanika, skoro polovina igra neku igru na sreću, od toga su šest odsto zavisnici od kockanja koji nisu registrovani. Najmlađi zavisnik ima 12 godina i igra rulet sa ocem - objasnila je ona.

Profimedia
 

Dodala je da je dečak počeo sa manje od 10 godina da igra na aparatima i da mu je interesantnija kladionica od škole.

Psihiloškinja kaže da se desi da mladi dobiju neki novac i osete euforiju dobitka, pa ih to povuče da nastave dalje da igraju. 

Inače, prvi novac za ulog bude najčešće novac od užine i njega koristi svaki treći učenik, dok u pokušaju da ga umnože, kasnije kreću da kradu pare iz kuće ili da ih pozajmljuju.

- Tada već ne mogu da ograniče vreme provedeno u kladionici. Kada primete da ne mogu više da kontrolišu trošenje novca, potrebno je da se obrate roditeljima koji će ih odvesti da potraže stručnu pomoć, psihologa ili psihijatra - kaže Lekovićeva.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTV

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike