Rusi i Turci se odomaćili u Srbiji: Sve više posećuju srpske banje i planine, a evo koja mesta obilaze domaći turisti

13.11.2023

19:41

0

Aranžmani za doček Nove godine su uglavnom rasprodati

Rusi i Turci se odomaćili u Srbiji: Sve više posećuju srpske banje i planine, a evo koja mesta obilaze domaći turisti
Copyright TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Srbiju su ove godine najviše posećivali turisti iz Rusije, koji se sve više okreću srpskim banjama i planinskim centrima. Drugi po broju noćenja u Srbiji su turisti iz Turske, a slede ih turisti iz Bosne i Hercegovine, Nemačke, Rumunije, Kine. 

Njima su omiljene destinacije Beograd i Novi Sad, dok domaći turisti najradije odlaze na Zlatibor, Kopaonik, Divčibare, Sokobanju i Vrnjačku Banju.

Aranžmani za doček Nove godine su uglavnom rasprodati, a slobodnih mesta ima za zimski raspust. Cene smeštaja su za oko 10 odsto više nego lane.

Profimedia
 

Direktorka Turističke organizacije Srbije (TOS) Marija Labović rekla je za RTS da će 2023. biti nova rekordna godina za srpski turizam, s obzirom na to da za prvih devet meseci imamo povećanje broja dolazaka i noćenja turista u odnosu na prošlu godinu, koja je bila rekordna.

- Za prvih devet meseci imali smo preko 3,2 miliona turističkih dolazaka, od kojih su inostrani turisti bili za preko 50 procenata učešća i sa rastom od čak 24 odsto, a kada su noćenja u pitanju, imamo realizovanih preko 9,7 miliona noćenja za prvih devet meseci. To je porast u odnosu na isti period prošle godine od nekih devet odsto - rekla je Marija Labović za RTS.

Domaći turisti, gledano po broju realizovanih noćenja, najčešće su birali Zlatibor, Sokobanju, Vrnjačku Banju, Kopaonik, rekla je Marija Labović.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Takođe, među najpopularnijim destinacijama su i Tara, Divčibare, Banja Vrdnik, ali i Lukovska, Prolom i Kuršumlijska banja.

Najviše turista iz Rusije 

Najveći broj tih noćenja realizovali su turisti iz Rusije i to više od 500.000 noćenja.

- Vrlo često oni između sebe razmenjuju informacije o tome gde su sve njihovi sunarodnici putovali, ali i prate naše promotivne kampanje i možemo ih videti po čitavoj Srbiji kako putuju. Više nisu skoncentrisani samo na gradove, već se okreću i boravku u prirodi, posećuju naše banje i planinske centre, tako da možemo reći da su sada po čitavoj Srbiji - rekla je direktorka TOS-a.

Drugi po broju noćenja u Srbiji su turisti iz Turske, zatim iz Bosne i Hercegovine, Nemačke, Rumunije, Kine, Severne Makedonije, Crne Gore, takođe iz Hrvatske i iz Bugarske.

Stranci ili u Beograd ili u Novi Sad 

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Oko 60 odsto turista i dalje najviše dolazi u Beograd i u Novi Sad.

- Vrlo su zainteresovani i za Zlatibor, za Niš, za Kragujevac, za Suboticu, za Kopaonik. A kada su banje u pitanju, Vrnjačka banja beleži najveći broj inostranih turista - dodala je Labovićeva.

Navela je da je u prvih osam meseci ove godine, prema podacima Narodne banke Srbije, zabeležen devizni priliv od 1,65 milijardi evra, što je za devet procenata više u odnosu na prvih osam meseci prošle godine.

O dočeku Nove godine 

Kada je reč o dočeku Nove godine, prema informacijama koje Turistička organizacija Srbije ima sa terena, aranžmani su mahom rasprodati, naročito u banjama, ali i u planinskim centrima.

- Kada je zimski raspust u pitanju, još su u toku rezervacije, jer naši sugrađani imaju običaj da krenu sa rezervacijama zimskog odmora kada padne prvi sneg, ali ono što imamo u ovom trenutku od informacija je da je oko 50 odsto već rezervisano za vreme zimskih praznika - reka je Labovićeva za RTS.

Cene su nešto više nego što su bile prošle godine, naročito u ugostiteljskim objektima. Kada su smeštajni kapaciteti u pitanju, cene su više za oko 10 odsto.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Lj. S./RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike