Grčka podiže boravišne takse: Srpski turisti izvode računicu - za četvoročlanu porodicu u hotelu i do 400 evra?!

21.09.2023

08:45

0

Autor: I.K.

Poslednji put visina taksa je određena 2018. godine, a i tada je turizam bio slamka spasa grčke ekonomije nakon dužničke krize

Grčka podiže boravišne takse: Srpski turisti izvode računicu - za četvoročlanu porodicu u hotelu i do 400 evra?!
Copyright Profimedia

Grčki premijer Kirjakos Micotakis predstavio je nedavno mere koje će Vlada preduzeti radi jačanja privrednog rasta i pomoći ljudima pogođenim prirodnim nepogodama, nezapamćenom olujom "Danijel" u kojoj je 17 ljudi poginulo, kao i prethodnim velikim požarima koji su takođe odneli na desetine žrtava. Deo novca koji će biti uplaćen u poseban fond za prirodne katastrofe biće obezbeđen od povećanja turističke dnevne boravišne takse od jednog do šest evra, posebno u luksuznim hotelima, rekao je grčki premijer.

On je ocenio da se Grčka nalazi u nekoj vrsti rata u mirnodopskim uslovima, opravdavajući nove odluke koje će pogoditi i turiste. Poslednji put visina taksa je određena 2018. godine, a i tada je turizam bio slamka spasa grčke ekonomije nakon dužničke krize.

AP Photo/Thodoris Nikolaou
 

 

Aktuelne boravišne takse u Grčkoj se kreću od 50 centi do četiri evra u luksuznim hotelima po gostu na dan. Tako je dan u apartmanima po gostu pola evra, u hotelima s tri zvezdice 1,5 evra, sa četiri zvezdice tri evra na dan, a u luksuznim hotelima sa pet i više zvezdica turisti treba da izdvoje četiri evra na dan. Pretpostavlja se da će nove cene boravišnih taksa zaživeti od 1. januara 2024. godine.

Prema toj računici, četvoročlana porodica koja je ove godine platila boravišnu taksu za 10 dana u apartmanu 20 evra, sledeće godine će platiti 40, a ako je odsela u hotelu, umesto dosadašnjih 160 platiće 240 naredne sezone.

Prema informacijama na društvenim mrežama, pre svega na Facebook grupi "Grčka info" koja razmenjuje najznačajnije informacije u vezi sa letovanjem na omiljenoj destinaciji srpskih turista, taksa u hotelu sa pet zvezdica će biti čak 10 evra, mada je Micotakis sam napomenuo da će se visina takse kretati u rasponu od jednog do šest evra. 

Prema ovim, nezvaničnim informacijama, četvoročlana porodica koja je do ove sezone u apartmanu plaćala za 10 dana 20 evra za boravišne takse, sledeće godine će platiti 60, a ako odseda u hotelu, sa dosadašnjih 160 taksa skače na 400 evra. Ove informacije svakako treba uzeti s rezervom, dok grčka vlada ne bude i zvanično usvojila mere i objavila cenovnik.

Facebook/Grčka info
 

 

Naravno, usledili su brojni komentari. I dok mnogi negoduju pa konstatuju "da su hotelijeri i turisti krivi za prirodne katastrofe, pa oni i da plate štetu", ima i onih koji razumeju i podržavaju ovakve mere, te im neće biti problem da plate, smatrajući da novac u tom iznosu i kod kuće potroše "budzašto".

Turizam je u Grčkoj pokretač rasta. Broj posetilaca u prvoj polovini 2023. godine povećan je 26 odsto, čime su i prihodi povećani 23,9 odsto. To, ipak, nije dovoljno da sanira sve posledice razornih požara i nepogoda koje su utopile na desetine hiljada životinja, uništile kuće, puteve, mostove, preduzeća i obradivo zemljište.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike