Odzvonilo elektronskim cigaretama? SZO traži ista pravila kao i za obične cigarete, ali i iste cene!

14.12.2023

20:10

0

Autor: R.M.

SZO je pozvala da se mere kontrole koje važe za duvan primene i na vejpove, što uključuje visoke poreze i zabrane upotrebe na javnim mestima

Odzvonilo elektronskim cigaretama? SZO traži ista pravila kao i za obične cigarete, ali i iste cene!
Elektronske cigare / Ilustracija - Copyright Pixabay

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je vlade da e-cigarete tretiraju slično duvanu i zabrane sve ukuse! Sem toga istakli su da su "hitne mere" potrebne za njihovu kontrolu ali i da  nema dovoljno dokaza da su e-cigarete i vejpovi pomogli pušačima da prestanu da puše.

SZO je dodala da su štetne po zdravlje, pa čak i da mogu da izazovu zavisnost od nikotina među nepušačima, posebno kod dece i mladih, prenosi Rojters.

- Deca se regrutuju i zarobljavaju u ranom uzrastu da bi se koristila e-cigarete i mogu se navući na nikotin - rekao je generalni direktor SZO Tedros Gebrejsus i pozvao države da implementiraju stroge mere.

Iako giganti duvanske industrije tvrde da su vejpovi zraviji od cigareta, ipak, SZO upozorava da se vejpovi proizvode od supstanci, među kojima su i one za koje se zna da izazivaju rak i štete razvoju mozga kod mladih ljudi.

SZO je pozvala na promene, uključujući zabranu svih aroma sredstava, kao i da se mere kontrole koje važe za duvan primene i na vejpove, što uključuje visoke poreze i zabrane upotrebe na javnim mestima.

Iako, SZO nema ovlašćenja nad nacionalnim propisima, i samo može da pruži smernice njene preporuke se često usvajaju dobrovoljno. 

Neke zemlje već zabranile e-cigarete

Predsednik Komisije za kontrolu duvana Srmena Krstev kaže da su neke države već usvojile ovo pravilo poput Velike Britanije i Francuske.

- Pogotovo što se uočilo da je to jako primamljivo za mlade, a jako je skočila upotreba. Vrlo lako se razvija zavisnost, a kasnije kada nemate elektronske onda se prelazi na obične cigarete. Najvište se koriste one za jednokratnu upotrebu i oni su najveći zagađivači životne sredine - objasnila je dr Krstev. 

Profimedia
 

Ona podseća da je na početku postojala priča duvanske industrije da e-cigarete služe kao sredstvo za odvikavanje od pušenja, a sada se iz saopštenja SZO vidi da to nije tačno.

- Sva nezavisna istraživanja su utvrdila da elektronske cigarete nisu nikako bolje. Ono što je SZO rekla se bazira na velikom broju istraživanja i dokaza iz naučnih istraživanja - objasnila je Krstev. 

Doktorka podseća da je u Srbiji izmenjen Zakon o duvanu i prihvaćena je direktiva 40 EU kojom se dosta stvari regulište tako da sa te strane jeste nešto urađeno, ali nedovoljno.

- Mi ne upoznajemo stanovništvo zašto nisu dobre e-cigarete i nikako da dođe na red zakon kojim bi zabranili pušenje u svim zatvorenim prostorijama. A za posledicu imamo mnoga maligna oboljenja, ali i kardivaskularnih - upozorila je doktorka.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike