SZO: Zabranite pušenje i vejp u školama da biste zaštitili mlade ljude! Objavljen i vodič (ANKETA)

26.09.2023

13:46

0

U vodiču SZO se ističu četiri načina za negovanje okruženja bez nikotina i duvana za mlade

SZO: Zabranite pušenje i vejp u školama da biste zaštitili mlade ljude! Objavljen i vodič (ANKETA)
Ilustracija - Copyright Profimedia

Zdravlje dece je sve više na meti duvanske industrije s proizvodima od nikotina i posebno elektronskih cigareta, zbog čega je Svetska zdravstvena organizacija izdala dve publikacije koje treba da pomognu u stvaranju kampusa bez nikotina i duvana. Takođe, SZO podstiče sve zemlje da zabrane pušenje u zatvorenom javnom prostoru.

Svetska zdravstvena organizacija je povodom početka nove školske godine, objavila dve nove publikacije: "Sloboda od duvana i nikotina: vodič za škole" i "Školski alat bez nikotina i duvana", kako bi pomogla u zaštiti zdravlja dece.

Upozorava se da duvanska industrija s proizvodima od nikotina nemilosrdno cilja na mlade ljude. To dovodi do povećane upotrebe e-cigareta, a devet od deset pušača počinje da ih koristi pre 18. godine.

Takođe, SZO dodaje i da su proizvodi postali pristupačni za mlade i kroz prodaju cigareta za jednokratnu upotrebu i elektronskih cigareta na kojima često nedostaju zdravstvena upozorenja.

Kompanije u Sjedinjenim Američkim Državama su prošlog meseca upozorene da prestanu da prodaju ilegalne e-cigarete nalik školskom priboru, sa likovima iz crtanih filmova, pa čak i sa plišanim medvedima, jer su tako još privlačnije mladima.

Među zemljama istaknutim u publikaciji koje podržavaju kampuse bez nikotina i duvana su i Indija, Indonezija, Irska, Kirgistan, Maroko, Katar, Sirija, Saudijska Arabija i Ukrajina.

24sedam
 

 

Šta piše u vodiču

Novi vodič i komplet priručnika treba da pomognu u stvaranju prostora bez nikotina i duvana. Zahteva se i učešće cele škole, što uključuje nastavnike, osoblje, učenike, roditelje i druge.

Takođe, u uvodu vodiča saznajemo kako podržati učenike da prestanu s pušenjem, obrazovne kampanje i sprovođenje politika.

U Vodiču se ističu četiri načina za negovanje okruženja bez nikotina i duvana za mlade.

Prvi je zabrana nikotina i duvanskih proizvoda u školskim kampusima.

Drugim se zabranjuje prodaja nikotina i duvanskih proizvoda u blizini škola.

Zabranjuju se direktne i indirektne reklame i promocije nikotina i duvanskih proizvoda u blizini škola.

I poslednji, četvrti način, predviđa odbijanje sponzorstva ili angažovanja u industriji duvana i nikotina.

I snus i vejp pogubni po zdravlje

I 24sedam je pisao o zloupotrebi vejpa, ali i snusa koji tinejdžeri koriste ne razmišljajući o posledicama. A posledice, su prilično ozbiljne po zdravlje .

Kako nam je objasnila dr Ika Pešić iz Nacionalne komisije za kontrolu duvana ovi proizvodi mogu kod mlađe populacije da izazovu tegobe poput štucanja, glavobolje, mučnine, povraćanja, gušenja, vrtoglavice i nesvestice, ali i zavisnost i teške bolesti. 

- Povraćanje krvi je moguće ako se snus ili nikotinske vrećice progutaju, ali prvo što se dešava kod upotrebe snusa i vejpa je zavisnost. Generalno, zavisnost je vrlo teško kontrolisati, a naročito je deca i tinejdžeri teško kontrolišu. Oni te proizvode konzumiraju sve više i više i sve češće i češće. Često se prelazi i na druge duvanske proizvode. Svi proizvodi za kojima danas olako posežu deca i tinejdžeri sadrže nikotin, koji cilja mozak i utiče na njegove funkcije, a, mozak je upravo u tom razdoblju u snažnom razvoju. Kod dece i tinejdžera se ispoljavaju nekontrolisani impulsi, smanjena sposobnost učenja, smanjeno zapažanje i memorisanje, kao i opasnost od mentalnih oboljenja. Pored mentalnih problema, vejp dovodi i do problema respiratornih organa, poput kašlja, infekcija i zapaljenskih procesa na plućima.

 

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike