Sneg veje na tri planine, temperatura se spušta i do -10 stepeni! Meteorolozi upozoravaju posebno na jednu noć tokom vikenda (VIDEO)

14.12.2023

17:16

0

Autor: M. Vu.

Snežne pahulje počele su da padaju tokom prepodneva i očekuje se da će nastaviti da pada celog dana

Sneg veje na tri planine, temperatura se spušta i do -10 stepeni! Meteorolozi upozoravaju posebno na jednu noć tokom vikenda (VIDEO)
Ilustracija - Copyright AP Photo/Matthias Schrader

Nakon jučerašnje obilne kiše koja je okupala planine, Kopaonik je danas doživeo dramatičnu promenu vremena sa početkom jakog snežnog pokrivača, a slično vreme je večeras na Goliji i Zlatiboru. Snežne pahulje počele su da padaju tokom prepodneva i očekuje se da će nastaviti da pada celog dana. Početak sneženja bio je primetan u višim predelima Kopaonika, a do večeri se prognozira spuštanje snežne granice i na niže predele.

- Hladni front zahvata jug Srbije. Grmljavina je zabeležena na Koponiku, Kuršumliji, Kosovskoj Mitrovici, Prištini. Hladniji vazduh je preplavio Srbiju i na visokim planinama pada sneg. Sutra i prekosutra bi planine južne i jugoistočne Srbije dobile pola metra svežeg snega - piše Hailz Srbija.

 

 

Jutro je obeležilo najtopliji deo dana na Kopaoniku, sa temperaturom koja je dostigla 2°C. Međutim, temperatura je već u opadanju i trenutno iznosi -1°C. Očekuje se dalji pad temperature do večernjih sati, kada bi mogla da se spusti i ispod -5°C, stvarajući idealne uslove za zadržavanje snežnog pokrivača.

Očekuje se da na Kopaoniku danas padne i do 20 centimetara snega. Nastaviće da pada i sutra, u petak 15. decembra i biće praćen jakim severnim vetrom, uz snežnu mećavu. Temperatura će biti -8 stepeni i očekuje se dalje povećanje snežnog pokrivača.

Na Kopaoniku će tokom vikenda vladati pravi zimski uslovi, uz temperature i niže od -10 stepeni, a otopljenje se očekuje od ponedeljka.

Pored Kopaonika, snežne padavine su zabeležene i na Goliji i Zlatiboru, nagoveštavajući prelazak sa kiše na sneg i na tim planinskim područjima.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Planina Golija (@_golija)

 

Republički hidrometeološki zavod Srbije (RHMZ) večeras je potvrdio da će na planinama padati sneg tokom večeri, ali je dao i upozorenje za noć između petka i subote kada se očekuje velike količine padavina.

- Do kraja dana na jugozapadu, jugu, jugoistoku i istoku sa kišom slabog do umerenog intenziteta, a na visokim planinama sa snegom, sa lokalno većom količinom padavina, od 20 do 40 mm za 12 sati.

U petak u brdsko-planinskim predelima na jugozapadu, jugu, jugoistoku i istoku Srbije padaće sneg, koji se krajem dana i tokom noći sa padom temperature očekuje ponegde i u nižim predelima. Slab sneg će padati u ovim predelima i u subotu ujutru i pre podne pa će u nižim predelima doći do formiranja, a u brdsko planinskim predelima formiranja i povećanja visine snežnog pokrivača. U višim predelima se do subote ukupno očekuje od 10 do 20 cm snega, lokalno i više, a u nižim oko 5 cm.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike