Snežna oluja okovala ovu evropsku državu! Polarna hladnoća će pogoditi i Veliku Britaniju

13.12.2023

22:00

0

Autor: M. Vu.

Snežna oluja biće praćena i veoma niskim temperaturama, uz vrednosti od -20 do -10°C

Snežna oluja okovala ovu evropsku državu! Polarna hladnoća će pogoditi i Veliku Britaniju
Ilustracija - Copyright Mark Stockwell/The Sun Chronicle via AP

Zima u Rusiji je zahvatila nezapamćenom žestinom, ostavljajući Moskvu prekrivenu debelim slojem snega. Meteorolozi predviđaju da će snežne padavine ovog tjedna dostići impresivnih pola metra, što je 1,5 puta više od rekordnog nivoa zabeleženog pre 104 godine.

Evropski deo Rusije suočava se sa intenzivnim meteorološkim dešavanjima dok snažan ciklon putuje od zapadne Evrope preko centralnih oblasti, noseći sobom južni vazdušni strujanje sa Crnog mora. Ovaj ciklon donosi ne samo veoma vlažnu vazdušnu masu, već i susret sa ledenim vazduhom iz Sibira, što rezultira obilnim snežnim padavinama.

Prethodne sedmice, azijski deo Rusije suočio se sa ekstremno niskim temperaturama od -50 do -20°C, dok je u oblasti Jakutije zabeleženo čak i do -60°C. Sada, evropski deo zemlje, umesto ekstremnih hladnoća, iskusio je značajne snežne padavine usled ovog meteorološkog fenomena.

Očekuje se da će u naredna dva dana ovaj deo Rusije biti pogođen izuzetno obilnim snežnim padavinama, koje će biti praćene jakim vetrovima. Ovakve meteorološke prilike mogu imati značajan uticaj na svakodnevni život građana, sa mogućim poremećajima u saobraćaju i drugim sektorima.

 

 

Na udaru snežne oluje naći će se i Moskva. Obilni sneg biće praćen udarima i olujnim vetrom, brzinom od 50 km/h. Očekuje se da visina snežnog pokrivača dostigne 40 centimetara, čak lokalno i pola metra, a širom evropskog dela Rusije očekuje se da padne dodatnih 20 do 40 cm snega.

 

 

Snežna oluja biće praćena i veoma niskim temperaturama, uz vrednosti od -20 do -10°C.

 

Polarna oluja će paralisati Veliku Britaniju

 

Met Office je objavio svoju najavu za polarnu oluju koja će pogoditi Britaniju u narednim danima. Snežni zid i niske temperature trebalo bi da zahvate Veliku Britaniju uoči Božića.

Prema najnovijim vremenskim mapama, snežna bomba duga 473 milje trebalo bi da se prvi put spusti 20. decembra pre nego što će se povećati sledećeg dana, a sneg se očekuje od Vika na severu Škotske do Mančestera.Temperature bi mogle pasti znatno ispod nule, sa mapama koje pokazuju temperature do -13 stepeni Celzijusa u delovima Škotske, dok bi Engleskoj moglo da padne i do 10 cm snega.

Govoreći na Jutjubu, prognostičar Met Office Aleks Dikin je rekao: „Možda će biti nečeg zimskog – potencijal za sneg povremeno između 19. i 26. decembra. Postoje dva scenarija podjednako verovatna – uglavnom hladnije od prosečnih temperatura, sa srednjim atlantskim grebenom i severozapadni vetar“.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike