Sudar jakih anticiklona označava dolazak neočekivane hladnoće: Meteorolog Ristić predstavio novu prognozu za doček Nove godine

08.12.2023

17:39

0

Autor: M. Vu.

Meteorolog Ivan Ristić je dao detaljnije pojašnjenje očekivanih vremenskih prilika u Srbiji ove zime

Sudar jakih anticiklona označava dolazak neočekivane hladnoće: Meteorolog Ristić predstavio novu prognozu za doček Nove godine
Copyright Profimedia 24sedam/Privatna arhiva

Meteorolog Ivan Ristić upozorio je javnost na predstojeću zimu koja će biti označena izuzetnim hladnoćama i obilnim snežnim padavinama. Prema njegovim najavama, očekuje se intenzivan prodor hladnog arktičkog vazduha koji će rezultirati značajnim temperaturnim padom širom regiona.

Republički hidrometeorološki zavod takođe je izdao prognozu za naredne dane. Subota će biti umereno oblačna s povremenim sunčanim intervalima, pružajući suvo vreme. Međutim, nedelja donosi promene, s novim prolaznim naoblačenjem koje će se širiti sa severozapada, donoseći kišu, dok će brdsko-planinski predeli imati epizodni sneg.

U prvom delu naredne sedmice, očekuje se blagi porast dnevnih temperatura u većini regiona, s vrednostima od 10 do 15 °C, uz kratkotrajne padavine. Međutim, sredinom sedmice predviđa se značajno jače naoblačenje i zahlađenje, praćeno kišom u većini krajeva, dok će planine biti prekrivene snegom, uz pojačan severozapadni vetar.

Meteorolog Ivan Ristić je na svojoj Facebook stranici dao detaljnije pojašnjenje očekivanih vremenskih prilika u Srbiji ove zime.

AP Photo/Matthias Schrader
 

„Tokom sledeće nedelje doći će do razvoja jakog azorskog anticiklona, takođe, nakon poslednjeg prodora hladnog arktičkog vazduha u sklopu polarnog vrtloga razvio se i jak sibirski anticiklon, što će usloviti da predstojeća zima bude hladna sa čestim prodorima hladnog arktičkog vazduha, a biće i dosta snega. Osnovni pokretač hladnih i snežnih zima je baš ta sprega između azorskog i sibirskog anticiklona“, navodi Ristić.

Prema njegovoj prognozi, mada nas početkom sledeće nedelje očekuje topli talas, „polako rastu šanse da Novu godinu dočekamo u pravom zimskom ambijentu“.

 

 

„Sutra posle oblačnog i maglovitog jutra, smena oblačnih i sunčanih intervala, vetar slab promenljivog pravca. Najviša dnevna temperatura kretaće se od 3 do 6 stepeni. U nedelju tokom dana jače naoblačenje sa kišom na planinama snegom temperatura bez bitnije promene. Početkom sledeće nedelje kraće otopljenje maksimalna temperatura u postepenom porastu i kretaće se od 10 do 15 stepeni ali se očekuje povremeno i kiša. Više kiše biće u sredu i četvrtak, 13. i 14. decembra. Zatim od petka, 15. decembra ponovo dolazi hladan vazduh i donosi pad temperature ali i postepeni prestanak padavina jer jača greben azorskog anticiklona tako da će se vreme stabilizovati. Jutra će biti hladna sa slabim mrazem od -5 do 0 stepeni a najviša dnevna temperatura biće od 2 do 6 stepeni. Tokom treće dekade, najverovatnije oko katoličkog Božića, 25. decembra doći će do prodora hladnog artičkog vazduha koji će osim pada temperature doneti i sneg tako da polako rastu šanse da Novu godinu dočekamo u pravom zimskom ambijentu“, ističe meteorolog.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike