Vojska obučava izviđače i vojnu policiju: Jedni prikupljaju obaveštajne podatke, drugi štite objekte

13.12.2023

12:25

0

Individualna obuka ovih vojnika traje mesec dana duže od obuke koju prolazi većina vojnika na služenju vojnog roka

Vojska obučava izviđače i vojnu policiju: Jedni prikupljaju obaveštajne podatke, drugi štite objekte
Copyright Ministarstvo odbrane

U kasarni "General Pavle Jurišić Šturm" u Požarevcu u toku je specijalistička obuka vojnika na služenju vojnog roka generacije "septembar 2023" za izviđačke i vojnopolicijske specijalnosti.

Individualna obuka ovih vojnika traje mesec dana duže od obuke koju prolazi većina vojnika na služenju vojnog roka, zbog specifičnosti i složenosti zadataka koje izvršavaju izviđači i vojni policajci u Vojsci Srbije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Težište u obuci izviđača je na praktičnom uvežbavanju postupaka izviđačke patrole prilikom osmatranja bojišta i prikupljanja obaveštajnih podataka, osposobljavanju za orijentaciju i kretanje „po karti“ na nepoznatom zemljištu te realizaciji gađanja iz pešadijskog naoružanja i vežbi sa minsko-eksplozivnim sredstvima. 

Uporedo s njima, vojni policajci se obučavaju za primenu ovlašćenja vojne policije prilikom zaustavljanja i pregleda lica, zatim za suzbijanje kriminaliteta, kontrolu i održavanje vojnog reda i discipline, regulisanje i kontrolu vojnog putnog saobraćaja i obezbeđenje lica, značajnih vojnih objekata i naoružanja, navodi se u saopštenju.

Cilj je da vojnici, kako izviđačke tako i vojnopolicijske specijalnosti, po završetku individualne specijalističke obuke budu osposobljeni za praktičnu primenu usvojenih znanja i veština i korišćenje naoružanja i opreme na upotrebi u odgovarajućim jedinicama Vojske Srbije.

Vojnici su izuzetno motivisani da uspešno savladaju sve sadržaje obuke, a mnogi od njih će, kako se očekuje, po završetku vojnog roka postati deo profesionalnog sastava Vojske Srbije na službi u izviđačkim i vojnopolicijskim jedinicama, za šta se već sada mogu prijaviti, zaključuje se u saopštenju.


BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike