Kamere će beležiti prosečnu brzinu i na magistralama! Nema više divljanja, sistem počinje da se primenjuje na četiri deonice

30.11.2023

11:51

0

Implementacija sistema na auto-putevima dala odlične rezultate pa je logično da počne primena i na magistralama

Kamere će beležiti prosečnu brzinu i na magistralama! Nema više divljanja, sistem počinje da se primenjuje na četiri deonice
Copyright Profimedia

Prosečna brzina ubuduće se neće više meriti samo na auto-putevima već i na državnim putevima IB reda, odnosno magistralama.

- U najskorijem roku počeće primena ovog sistema na četiri deonice državnog puta IV reda Kraljevo-Raška, Novi Pazar-Ribariće, kao i na četiri deonice državnog puta IB reda Užice-Zlatibor - otkrio je pukovnik Slaviša Lakićević, načelnik Uprave saobraćajne policije.

On je objasnio da je implementacija sistema na auto-putevima dao odlične rezultate pa je logično da počne primena i na magistralama, a deonice su izabrane jer je poznato koliko se često na ovim putnim pravcima dešavaju teške saobraćajne nezgode.

Uprava saobraćajne policije je jula prošle godine promenila način kontrole srednje brzine i prešlo se na kontrolu sa više od 50 kamera na određenim deonicama auto-puteva.

Softver automatski računa prosečnu brzinu, odnosno količnik između dužine deonice i vremena za koje vozilo tu dužinu pređe, ali obrađuje i podatke poput broja registarske tablice, države, mernog mesta, dužine deonice, vremena ulaska u zonu merenja...

MUP REPUBLIKE SRBIJE
 

Prema podacima saobraćajne policije, samo u prva tri meseca ove godine evidentirano je 18.682 prekršaja prekoračenje srednje brzine na auto-putevima.

- Tokom 2022. godine otkrili smo 139.700 takvih prekršaja. Važno je napomenuti i da ove kamere koje će kontrolisati prosečnu brzinu na državnim putevima IB reda mogu da zabeleže i telefoniranje tokom vožnje, kao i nevezivanje sigurnosnog pojasa - kaže Lakićević.

Inače, kažnjavanje na ovim deonicama će se obavljati tako što će vlasnik vozila dobiti poziv da se u roku od osam dana izjasni ko je upravljao vozilom a ako to ne uradi biće kažnjen zatvorskom kaznom od 15 dana ili novčanom kaznom od 120.000 dinara.

Ako potvrdi da je on ili neko drugi napravio prekršaj za prekoračenja manje od 40km/h platiće kaznu u fiksnom novčanom iznosu i imaće zakonsku mogućnost da u roku od osam dana uplati polovinu predviđene novčane kazne. Međutim, za prekoračenja veća od 40 m/h protiv njega će biti podneta prekršajna prijava i moraće da se javi nadležnom sudiji za prekršaje.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike