Srpski vozači na ovo troše 12 miliona evra: Nećete verovati koji je razlog, a njihove usluge mogu biti pogubne!

04.10.2023

17:41

0

Opasnost koja vreba lakoverne

Srpski vozači na ovo troše 12 miliona evra: Nećete verovati koji je razlog, a njihove usluge mogu biti pogubne!
Ilustracija - Copyright Tanjug/OMK MUP Republike Srbije

Moderne tehnologije omogućile su vozačima brži protok informacija, a samim tim i olakšice što se same vožnje tiče. Naime, više hiljada vozača su članovi nekih od vajber grupa u kojima se razmenjuju informacije o dešavanjima na putu, informacije o radarskoj kontroli, dok određeni broj plaća i aplikacije. Međutim, da li je to po zakonu i da li su zbog toga vozači disciplinovaniji? 

- Aplikaciju koja na teritoriji Srbije pokazuje gde se trenutno nalaze policijske patrole preuzelo je preko pola miliona korisnika. S obzirom na to da je godišnja pretplata 3.000 dinara, vrlo lako dolazimo do toga da ta aplikacija za jednu godinu zaradi više od 12 miliona evra. U pojedinim aplikacijama moguće je uneti informacije o onome što se trenutno dešava, na primer gde je gužva, rupa na putu ili na kom sporednom putu se nalazi policijski auto - rekao je Damir Okanović iz Komiteta za saobraćaj za RTS, a zatim nastavio:

- Dakle, problem je što takve aplikacije ohrabruju pijane, ohrabruju drogirane vozače da sednu za volan, a postoji problem iz aspekta opšteg kriminaliteta, a to je što je onda onima koji se bave krađom motornih vozila, koji se bave prenosom narkotika i ostalih zabranjenih materija, što koriste takođe to za izvršenje krivičnih dela.

Tanjug printscreen
Damir Okanović

Za razliku od aplikacija, vajber grupe razmenjuju informacije koje mogu varirati u odnosu na vreme i mesto dešavanja.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike