Premijerka Brnabić: Vlada će nastaviti da podržava Muzej žrtava genocida

08.11.2023

10:23

0

Rekla je i da je Vlada podržala Muzej žrtava genocida da zaposli veći broj ljudi, broj stalno angažovanih stručnjaka u muzeju

Premijerka Brnabić: Vlada će nastaviti da podržava Muzej žrtava genocida
Ana Brnabić - Copyright FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bg

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić otvorila je danas Međunarodnu naučnu konferenciju "80 godina pojma genocid - Studija slučaja: Genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH" i tom prilikom istakla da će Vlada nastaviti da podržava Muzej žrtava genocida.

- Želim da ovde stvarno dam podršku i da kažem da ćemo mi nastaviti u potpunosti da podržavamo Muzej žrtava genocida i da ćemo uraditi sve što je potrebno da država iza ovakvog teškog, ozbiljnog i odgovornog posla stane - istakla je Brnabić.

Navela je da se zaista zaprepastila kada je pročitala koliko je u prethodnih nekoliko decenija na univerzitetima u Srbiji i na čitavom post-jugoslovenskom prostoru odbranjeno doktorata u vezi sa Jasenovcom, kao i koliko je naučno-istraživačkih projekata realizovano na teme Jasenovca i stradanja civila u Drugom svetskom ratu.

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bg
 

- To nudi poražavajuću istorijsku sliku i mislim da je to ono gde naša nauka stvarno treba da se probudi i kako god bude potrebno da država tome pomogne, da li kroz naučne stipendije, da li kroz drugačiju vrstu podrške, hajde da razgovaramo o tome u budućnosti i da ponudimo stipendije da dotatno motivišemo naučnike, istraživače, studente - rekla je premijerka.

Država ulaže u sećanje

Dodala je da je država u prethodnih nekoliko godina uložila značajnu sumu novcu za početak rekonstrukcije objekata nekadašnjeg logora na beogradskom Starom sajmištu. 

- Obnovili smo i opremili objekat stalne muzejske postavke u okviru Kruševačkog spomen područja Slobodište, otpočeli smo intenzivne radove na zaštiti spomen groblja streljenih u Kraljevu - rekla je Brnabić.

Navela je da je posebno ponosna na to što su, kao Vlada Srbije, Muzeju žrtava genocida predali na staranje i upravljanje spomen područje Jajinci.

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bg
 

- Mislim da je to izuzetno važno, zato što mislim da Muzej žrtava genocida jedini ima kapacitet da upravlja tim spomen područjem na način kako je potrebno upravljati i da daje inicijativu da to spomen područje obilaze naši đaci, mladi ljudi, obrazovne institucije, na kraju krajeva i nevladine institucije - rekla je premijerka.

Istakla je da Beograd i Niš danas konačno imaju ulice jasenovačkih žrtava.

- Vlada Srbije na inicijativu predsednika počela je da finansira filmove i snimanje filmova od nacionalnog značaja poput filma "Dara iz Jasenovca", a upravo je završeno i snimanje filma "Deca Kozare" - poručila je Brnabić.

Dodala je Vlada podržala Muzej žrtava genocida da zaposli veći broj ljudi, broj stalno angažovanih stručnjaka u muzeju, samo u prethodne dve godine je upetostručen ali da ne misli da je to dovoljno, već da je ovo samo početak.

Konferenciju organizuje Muzej žrtava genocida u Palati "Srbija", a na konferenciji su se obratili i direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić i episkop Pakračko-slavonski gospodin Jovan.

 

Bonus video:


 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike