Brnabić na obeležavanju 50 godina od početka rada Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu: Država radi na tome da stvori Srbiju bez barijera

06.10.2023

18:05

0

Premijerki je Savez uručio priznanje za doprinos u poboljšavanju položaja osoba sa cerebralnom i dečijom paralizom

Brnabić na obeležavanju 50 godina od početka rada Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu: Država radi na tome da stvori Srbiju bez barijera
Ana Brnabić - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je danas da zajedno sa Savezom za cerebralnu i dečiju paralizu država radi na tome da stvori Srbiju bez barijera i istakla da je mnogo toga već urađeno, ali da predstoji još mnogo posla.

Ona je dodala da joj je čast što prisustvuje obeležavanju velikog jubileja - 50 godina od početka rada Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu i istakla da joj je važno što je ovaj Savez upoznaje sa svim problemima i njihovim potrebama.

- Država prepoznaje potrebe ovog Saveza i Vlada Srbije svake god finansijski podržava. U okviru kampanje "Srbija bez barijera" ove godine je izdvojeno 450 miliona dinara za podršku 33 saveza. Osluškujemo potrebe organizacije. Država podržava ciljeve i svesna sam značaja i trudim se da lično, koliko mogu, dam učešće da svima budu obezbeđena jednaka prava - rekla je premijerka.

Tanjug/Vladimir Šporčić
 

Ona je dodala da je pre dve nedelje uveden prvi put digitalni udžbenik za gluve osobe u školama i podsetila da je prošle godine uveden i SOS broj za gluve osobe.

- Nedavno uz pomoć EU obezbedili smo vozilo za potrebe Društva distrofičara. Pre dve godine obezbeđene su i elektronske nalepnice za parking za osobe sa invaliditetom, a prošlog meseca doneta je odluka da se za nepropisno parkiranje na mesto koje je za osobe sa invaliditetom duplira kazna - dodala je Brnabić.

Brnabić je rekla da je u prethodnom periodu postavljeno 100 rampi u 40 lokalnih samouprava i omogućena takođe pristupačnost osobama sa invaliditetom u 34 vrtića, 83 osnovne škole i u 23 fakulteta.

- Analiza podataka koja se odnosi na 85 odsto obrađenih podataka je pokazala da je u 80 odsto obrazovnih ustanova obezbeđena prustupačnost ulazu i izlazu, ali nećemo stati na tome dok ne bude 100 odsto. Moramo da obezbedimo pristupačnost i drugim prostorijama, javnom prostoru, liftovima toaletima, ali i ustanovama kulture, kao što su muzeji, galerije, bioskopi - rekla je ona.

Istakla je da je regionalana turistička atrakcija vidikovac na Ovčar- Kablaru dostupna od sada i korisnicima invalidskih kolica.

- Svake godine 400 osoba sa invaliditetom na teret RFZO koristi banje. Svesni smo da banje nisu prustupačne i radimo na tome da poboljšamo to. Sijarinska banja, biser južne Srbije biće dostupna osobama sa invaliditetom - rekla je ona.

Tanjug/Vladimir Šporčić
 

Subvencije

Ona je podsetila i na subvencije koje resorno ministrstvo svake godine dodeljuje.

- Mnogo inicijativa, ali to nije dovoljno. Imamo još mnogo posla i toga smo svesni. Moramo da radimo zajedno kako bismo odgovorili na sve probleme i potrebe - naglasila je ona.

Brnabić je dodala da će na Kuli Beograd večeras biti upaljena zelena svetla povodom Dana osoba sa cerebralnom paralizom.

Premijerki Brnabić Savez je uručio priznanje za doprinos u poboljšavanju položaja osoba sa cerebralnom i dečijom paralizom.

Pomoćnica ministra za rad, socijalna i boračka pitanja Biljana Barošević rekla je da je prioritet svakodnevna komunikacija sa 33 saveza u Srbiji i 520 lokalnih udruženja i dodala da je značajno da se sa njima radi na stvaranju "Srbije bez barijera".

Tanjug/Vladimir Šporčić
 

Realizujemo njihove prioritete i ono što je važno za njih. Juče je ministar Nikola Selaković u okviru Nedelje solidarnosti otvorio Radni centar "Sunce" za dečiju i cerebralnu paralizu na Vračaru i to je bio jedan od prioriteta", istakla je ona.

Barošević je dodala da će se raditi i dalje na pristupačnosti i podsetila da je veliki dan pred svima nama - 3. decembar, Dan osoba sa invaliditetom, gde će se prezentovati svi rezultati.

- Ministrstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u 2023. godini je obezbedilo za rad ovog Saveza 20 miliona dinara,a taj iznos je veći u odnosu na 2022. godinu. Gledaćemo da i sledeće godine povećamo sredstva - naglasila je ona.

Izvršna direktorka Nacionale organizacije osoba sa invaliditetom Srbije Ivanka Jovanović je rekla da je ova organizacija osnovana pre 17 godina i govori u ime oko 800.000 osoba sa invaliditetom u ovoj zemlji, kao i da postoji 28 saveza na nacionalnom nivou, koja okupljaju više od 500 udruženja.

Tanjug/Vladimir Šporčić
 

- Jedan od članica je upravo Savez za dečiju i cerebralnu paralizu Srbije koji danas obeležava 50 godina i ovaj savez je veoma značajan partner, jer u saradnji sa njim pokrenute su zajedničke brojne inicijative za promene propisa, pre svega na nacionalnom nivou, kako bi se pre svega unapredio položaj osoba sa invaliditetom. Značajnu i najveću podršku dobijamo od resornog ministarstva. Verujem da će ta podrška biti ista, ako ne čak i veća u narednoj godini, jer nam predstoje veliki izazovi, jedan od njih je donošenje Zakona o organizacijama osoba sa invaliditetom Srbije - rekla je ona.

Kako je istakla, predstoje i druge dopune propisa, rad na uvećanju tuđe nege i pomoći i uklanjanje barijera u svakom smislu. Članica Saveza za dečiju i cerebralnu paralizu i jedna od osnivača Saveza Ljubinka Borizovski, podsetila je danas kako je nastao ovaj Savez.

Ona je istakla da ova organizacija imala podršku države i društva, ali da će se nastaviti sa daljim aktivnostima ka unapređenju položaja osoba sa invaiditetom.

Tanjug/Vladimir Šporčić
 

Borizovski je dodala da je potrebno da se poboljša pristupačnost, obezbedi veći iznos novčane socijalne zaštite, da se pomogne porodicama čiji članovi boluju od cerebralne paralize. Kako je dodala, cilj da se se nastavi sa akcijama i sa daljom saradnjom sa državom.

Ona je rekla da je ova organizacija postala jedna velika socijalna ustanova i da ima jaku mobilnu mrežu u 52 lokalne organizacije sa više od 5.700 članova.

- Zajedničko za sve organizacije je da su postali lideri invalidskog pokreta, osnivači i pokretači osnivanja medicinskih ustanova, škola...- rekla je ona.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike